A vártnál kisebb az államháztartás márciusi hiánya

Márciusban – januárhoz és februárhoz hasonlóan – kedvezőbb lett az államháztartás mérlege a prognózishoz képest: az önkormányzatok nélküli deficit 259,3 milliárd forint lett, míg az előrejelzés 304,5 milliárd forint volt – áll a Pénzügyminisztérium szerdai gyorsjelentésében.

A PM kiszámolta, az éves hiány hányad részét érheti el a hiány április végére. A Fidesz nemrég közölte: ez 100 százalék lesz. A PM számítása szerint 78,7 százalék várható.

A kedvezőbb márciusi mérleg úgy alakult ki, hogy a központi költségvetés 272 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapok 3,2 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 15,9 milliárd forintos többlettel zártak. Mindezek alapján az államháztartás pénzforgalmi egyenlege – helyi önkormányzatok nélkül – 609,9 milliárd forint deficitet ért el, ami az éves várható hiány 69,4 százaléka. A PM prognózisa korábban azzal számolt, hogy a március végén kialakuló deficit valamivel több, mint 74 %-a lesz az idei esztendőre várt egyenlegnek.

A PM – tekintettel az országgyűlési képviselőválasztások hétvégi első fordulójára – a gyorstájékoztató keretében áprilisi prognózist is közöl. A tárca várakozása szerint áprilisban az államháztartás pénzforgalmi, önkormányzatok nélküli mérlege mérsékelt deficittel, 81,9 milliárd forint hiánnyal fog zárni. Ezzel április végén a deficit 691,8 milliárd forint lesz, ami az éves várható hiány 78,7 százalékát teszi ki.

Az államháztartásról szóló részletes jelentést jövő csütörtökön, vagyis a két választási forduló között sajtótájékoztatón ismerteti a PM. A következő gyorsjelentést május 5-én teszik közzé, ekkor még valószínűleg a jelenlegi kormány lesz hatalmon, de már ügyvezető minőségben.

– Független Hírügynökség –