A városvezetés mellett a vállalatok segítségét is kérik az oktatás javításához

A városvezetés mellett a vállalatok segítségét is kérik az oktatás javításához
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A város számára kiemelten fontos az oktatás ügye, hiszen az évszázadok folyamán a tudás volt a kiemelkedési pont Debrecen számára. Éppen ezért költenek majd 10 milliárd forintot 2022-ig az oktatás fejlesztésére, amelyben kulcsfontosságú szerepet kap a szakképzés valamint a duális képzés is. Ennek legfőbb oka, az utóbbi években egyre több cég települt a városba, amelyeknek szakemberekre van szüksége.

Az oktatás és a szakemberképzés problémái és továbbfejlesztése volt a központi témája a Regionális Szakmai Szakképzési és Felnőttképzési Konferenciának a Kölcsey Központban pénteken. A rendezvényen részt vett többek között Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár, Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója, valamint Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere.

A demográfiai csökkenésnek az iskolára is nagy hatása van, ugyanis évről évre egyre kevesebb osztályt tudnak indítani, de az elvárások és a kihívások is változtak az utóbbi időben – hangsúlyozta Pölöskei Gáborné.

Az elmúlt évben országos viszonylatban a diákok kicsivel több, mint 40 százaléka gimnáziumban kezdte a középfokú tanulmányait. Ezért kell arra törekednünk, hogy a szülőkkel és a diákokkal is megértessük, a szakképzés nem rossz dolog, és igenis nagy lehetőségek vannak benne.”

Elvégre, akinek csak érettségije van, jóval kisebb eséllyel tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon, mint az, akinek van egy szakmája – ismertette. Hozzátette, az utóbbi időben a szakgimnáziumok nagy fejlődésen mentek keresztül, és a jövőben is változásokra kell számítani, hogy rugalmasabb, magas minőségű és az elvárásokat kielégítő oktatást biztosíthassák a diákok számára.

A város fontos partner

Tirpák Zsolt kijelentette, számára nagy öröm a Debreceni Szakképzési Centrum vezetőjének lenni, főleg úgy, hogy az önkormányzat és a város is minden támogatást megad a szervezet működéséhez. – A szakképzés igazi létkérdés, ugyanis nincs gazdasági fejlődés jól képzett szakemberek nélkül. A szakmát viszont csak tudatosan lehet kiválasztani, ez pedig hosszú folyamat része, amit időben el kell kezdeni. Emellett szükség van nemcsak jól felkészült tanárokra, hanem a vállalatok segítségére is, ugyanis csak velük együtt lehet igazán naprakész a képzés – mondta a főigazgató.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Barcsa Lajos alpolgármester. Fotó: Molnár Péter

-Szép eredmény, hogy idén 20 százalékkal több a beiskolázott diák a szakképzésben, ez már azt mutatja, van haszna a szakképzési centrumnak – fogalmazott Barcsa Lajos. – Valamint az is nagy előrehaladás, hogy egyre elterjedtebb a duális képzés, ami mindenki hasznára válik. Egyrészt a cégek ambiciózus, munkatapasztalattal rendelkező embereket tudnának foglalkoztatni az iskola elvégzése után, a diákok pedig használható gyakorlati tudást szereznének – mutatott rá az alpolgármester.

HBN-BR