A város kincse 91 éve

Akt.:
A város kincse 91 éve
© Fotó: Vass Attila
Hajdúszoboszló – A fürdővárosban egy „helyi specialistásra” is figyelmesek lehetünk: a biciklik, motorok különböző helyein tartórácsok vannak, de az utánfutó se ritka.

Ezeken többnyire kannákat, tartályokat szállítanak, és rendre egy irányba kerekeznek. Nem nehéz rájönni ennek okára se – az így közlekedők vízért mennek a kútra. Nem is akármilyen vízért! Az ugyanis ingyen van, forró és gyógyhatású.

gyogyviz1Fotó: Vass Attila

Hajdúszoboszlón Pávai-Vajna Ferenc kőolaj- és földgázkutatásai nyomán 1925 őszén találtak 75 fokos termálvizet. A leírások szerint azok, akik a feltörő vizet elvezető árkokban fürödtek, már a kezdetektől állították, hogy a víznek gyógyhatása van. Ezt az 1926-ban elkészített első vegyelemzések is igazolták.

A város vezetői a kedvező szakvélemények alapján döntöttek a fürdő létesítéséről. Az első fövenyfürdő 1927. július 26-án nyitotta meg a kapuit. A jódos, brómos, konyhasós, hidrogén-karbonátos termálvíz ezek mellett bitument és sok nyomelemet is tartalmaz. Ezáltal többek között ízületi, gyulladásos betegségekre, izomfájdalmakra, nőgyógyászati problémákra és csonttörések utókezelésére is alkalmas.

A város kutakat is létesített, a III. számú például 1941 óta működik a vasútállomás közelében. A 70 Celsius-fokos gyógyvizet szolgáltató kút mai formáját 2014-ben alakíttatta ki az önkormányzat. Ennek köszönhetően kulturált parkoló és praktikus csapok szolgálják a gyógyvízért érkezőket.

VA


Hajdúszoboszló – Itt a hétvége, amikor is sokan már a pihenésre gondolnak. Emlékeznek? Nem is olyan régen a hétköznapok jelszava még a „8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás” volt. Ez a címe a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeumban megcsodálható tárlatnak is, amely a Kádár-kor mindennapi életén...