A Varázsfuvola újratöltve

A Varázsfuvola újratöltve
© Fotó: Máthé András
Debrecen – Mozart A Varázsfuvola című operájának beavatószínházi változatát mutatta be szerdán a Csokonai Színház. A fiatalok számára készített előadásban az Éj Királynője szerepét ismét Varga Viktória énekelte, míg Sarastro, Ízisz főpapja a Hallei kirurgusból ismert Szécsi Máté volt.

A Csokonai Színház elkötelezett a jövő operalátogató nemzedékének kinevelésében, ezért készül el évadról-évadra egy-egy opera ifjúsági változata is.

Az előadás egy olyan varázstörténet, melyet mindenkinek ismernie kell. Nemcsak mert szépséges a zenéje, hanem mert egyszerre emelkedett és humorral teli a története. A bölcsesség és az indulat csap össze benne, de a tiszta szív és a szeplőtlen szerelem minden próbatételt kiáll. A bosszúvágy és harag szülte gonoszság alkémikus átalakítása teszi ezt a művet halhatatlanná.

varazsfuvola2Fotó: Máthé András

Gemza Péter rendező az opera dinamizált, feszített dramaturgiájú változatát készítette el. A főszereplők, Varga Viktória és Szécsi Máté szakmai életében Mozart Varázsfuvolája meghatározó mű. Az Éj Királynője és Sarastro szerepét nem csupán a hazai, hanem külföldi operák, színházak deszkáin is énekelték már. Mindketten azt hangsúlyozták, hogy az ifjúsági előadások kiemelt fontosságúak, hiszen ezek azok a fórumok, ahol az énekesek megismertethetik a jövő operaközönségét a legösszetettebb színházi műfajjal, az opera világával, s legfőképp elnyerhetik a fiatal nézők bizalmát és a szeretetét ahhoz, hogy a következő évtizedekben rendszeresen találkozhassanak velük a színházban.

varazsfuvola1Fotó: Máthé András

Varga Viktória szerint nincs annál nagyobb ajándék, ha egy-egy előadás után a színházból kifelé tartó gyerekseregben egyszer csak felhangzanak az Éj királynője koloratúrái. A produkció fontos szerepeiben a Csokonai Színház Énekkarának tagjai is feltűnnek.

Az előadást május harmadikáig hat alkalommal tekintheti meg a közönség.

– Csokonai Színház –