A valsartan hatóanyagú gyógyszereket le kell cserélni

A kép illusztráció
A kép illusztráció - © Fotó: AFP / Philippe Huguen
Debrecen – A betegek semmiképpen se essenek pánikba, hanem mielőbb keressék fel háziorvosukat. Ezt dr. Páll Dénes, a Magyar Hypertonia Társaság elnökhelyettese, a Debreceni Egyetemen működő Regionális Hypertonia Centrum vezetője mondta sajtótájékoztatóján a Klinikai Központban.

A csütörtöki eseményen hangsúlyozta, a valsartan nevű hatóanyagú gyógyszereket egy szennyezés miatt szerdán vonta ki teljesen az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a forgalomból.

Véletlenül derült ki

Dr. Páll Dénes kiemelte, a magas vérnyomás az ország felnőtt lakosságának mintegy negyven százalékát, csaknem 3,5 millió embert érint. Ők különféle gyógyszereket szednek, így vélhetően 150 ezer embernek írhattak fel a szennyezett hatóanyagú vérnyomás-csökkentőkből.

dp4Dr. Páll Dénes csütörtöki tájékoztatóján | Fotó: Derencsényi István

– Egy véletlen folyamán derült ki, hogy gond van a valsartannal. A kínai cégtől, amely eddig gyártotta, egy másik vállalat meg akarta vásárolni az utángyártás jogát, előtte viszont alapos vizsgálatnak vetették alá a hatóanyagot.

Mivel ezek szennyezettségére sokkal szigorúbb szabályozások vonatkoznak, mint az élelmiszerekre, ezért semmiképpen sem szabad pánikba esni”

– fejtette ki.

Másikat kell felíratni

Azok, akik vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szednek, első lépésként meg kell nézzék, hogy az övéké tartalmazza-e a hatóanyagot vagy sem. Amennyiben nem, semmi további teendőjük nincs.

dp3Fotó: Derencsényi István

– Akiké tartalmaz valsartant, maximum egy hónapig még használhatják, de érdemes minél hamarabb elmenni a háziorvoshoz, hogy tudjon egy másikat felírni. Fontos hangsúlyozni, hogy a gyógyszer szedését addig nem szabad abbahagyni, míg a másikat ki nem váltották, mivel másképpen megemelkedhet a vérnyomás. Ráadásul egy gyógyszer több hatóanyagot is tartalmazhat, így még veszélyesebb abbahagyni a gyógyszerszedést – foglalta össze.

Van helyette más

Az OGYÉI a háziorvosoknak már eljuttatott egy listát, amely azt a 15 gyógyszert tartalmazza, amit alternatívaként felírhatnak a betegeknek. Az ajánlások között azért található ilyen sok, hogy elkerülhető legyen egy esetleges ellátási nehézség, és mindenki kellő időben hozzájuthasson az új vérnyomás-csökkentőhöz.

BR


Budapest - A patikai forgalomból kivont valsartan nevű, vérnyomáscsökkentő hatóanyagú készítmények még szedhetők, de a betegeknek egy hónapon belül gyógyszert kell váltaniuk - közölték szakemberek a témában tartott szerdai, budapesti sajtótájékoztatón. Szolyák Tamás, az Országos Gyógyszerészeti é...