,,A valóságot érdemes vizsgálni”

Persányi Miklos Cigándon
Persányi Miklos Cigándon

A Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) keretében épülő cigándi árapasztó-tározó építési munkálatait látogatta meg csütörtökön dr. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

,,Kiemelkedő jelentőségű a cigándi beruházás” – mondta köszöntőjében dr. Pados Imre, az ÉKÖVÍZIG igazgatója, aki hozzátette, a 94 millió köbméter víz befogadására alkalmas 24 kilométer kerületű árapasztó-tározó 25 centiméteres árvízcsökkentést tud majd szükség szerint eredményezni. Végezetül az ÉKÖVÍZIG igazgatója bejelentette, egy magyar-szlovák-ukrán közös pályázat révén szeptemberben indul egy 500 millió forintos beruházás, amely a Tisza hajózhatóbbá tételét kívánja elősegíteni. 

Három ok 

Ahogy látom és érzékelem, gőzerővel zajlanak az árapasztó-tározó építési munkái – jelentette ki sajtótájékoztatóján dr. Persányi Miklós. – Nem tagadom azonban azt sem, jelentős elmaradásban vagyunk a tervezetthez képest, amelynek három oka van. Egyrészt a tavalyi és idei árvizek miatt lehetetlenné vált bizonyos földmunkák elvégzése. A másik ok az államháztartás helyzete, ami nem teszi lehetővé minden beruházás megvalósítását, amelyet a 2003-ban elfogadott, a Vásárhelyi tervet létrehozó kormányzati döntés tartalmazott. Harmadrészt pedig a beruházások előkészítése során külső és belső okok miatt keletkezett némi időveszteség. Ennek ellenére a 2006-ra tervezett, a VTT-hez kapcsolódó 22 projektből 10 elkészült és többinél is zajlanak a kivitelezési munkák.

Dr. Persányi Miklós elmondta, az Új Magyarországért fejlesztési program keretében a kormány 2007 és 2013 között évi átlag húszmilliárd forintot kíván árvízi védekezéseket célzó fejlesztésekre fordítani, ami évente több mint amennyit erre a célra eddig kormányzati ciklusonként fordítottak.

– A Vásárhelyi Terv alapkoncepcióját nem kell újragondolni, de a megvalósítás ütemezését át kell dolgozni – fogalmazott dr. Persányi Miklós. – Kívülállóknak lehet fanyalogni, de én azt vallom, a tényeket és a valóságot érdemes vizsgálni.

Pácini kitüntetés

Barati Attila, Pácin polgármestere látta vendégül a környezetvédelmi és vízügyi minisztert és kíséretét. Barati Attila köszöntőjében elmondta, egy éve még éhségsztrájkot folytatott azért, hogy az árapasztó környékén lévő településeken az eredeti tervben leírtak szerint történjenek meg a szükséges infrastrukturális beruházások.

Az egyeztetéseknek köszönhetően Cigánd, Pácin és Tiszakarád összesen közel 4,7 milliárd forintot fordítat ezekre a beruházásokra, amelyek közül szeptember elején megkezdődik a szennyvízhálózat kiépítése. A Bodrogközért végzett munkája elismeréseként ezért Pácin önkormányzata a Közösségért emlékérmet adományozta dr. Persányi Miklósnak.

 

Bekerült, kikerült
A sajtótájékoztatón és a bejáráson is szóba került a Vásárhelyi Tervben újjáépítendőként szereplő Cigándot Pácinnal összekötő 8 kilométeres út kérdése. A keskeny és a hatalmas igénybevételtől egyre rosszabb állapotba kerülő útról dr. Persányi Miklós elmondta, az eredeti tervben valóban szerepelt az út megépítése, de a konvergenciaprogramnak ,,áldozatul” esett, azaz kikerült a VTT-ből. Kérdésünkre dr. Persányi Miklós elmondta, közbenjár a bodrogköziekért a szakminisztériumnál, hogy a közeljövőben az árapasztóval kapcsolatos munkálatok befejeztével ez az útszakasz is megépüljön.

B.G.