A válogatottnak most tényleg valós esélye van kijutni az Eb-re

Dzsudzsák Balázs
Dzsudzsák Balázs - © Fotó: Derencsényi István
Budapest – A magyar válogatott legjobb csoportharmadikként is megválthatja a repülőjegyét az Európa-bajnokságra.

Két fordulóval a vége előtt reális esélye van a magyar labdarúgó-válogatottnak arra, hogy megszerezze az automatikus Európa-bajnoki részvételt jelentő legjobb csoportharmadik helyet a 2016-os franciaországi kontinensviadal selejtezősorozatában.

Bernd Storck együttesének egyenes ági kvalifikációjához az egyik alapfeltétel, hogy csoportjában a tavaly világbajnoki nyolcaddöntős, de jelenleg nyeretlenül sereghajtó Görögország maradjon az utolsó helyen, azaz ne előzze meg a három ponttal előtte álló Feröer-szigeteket a hátralévő két fordulóban.

Saját kezükben a sorsuk

Ami kedvező a magyar válogatott számára, hogy e tekintetben saját kezében van a sorsa, ugyanis csütörtökön és vasárnap éppen ezzel a két válogatottal találkozik: ha mindkétszer nyer, akkor a jobb egymás elleni eredményeknek köszönhetően mindenképpen a szigetországiak maradnak az ötödik pozícióban.

Ha a magyarok csütörtökön 20.45-től felülmúlják a Feröer-szigeteket és a görögök kikapnak Észak-Írországban, akkor szintén biztossá válik, hogy utóbbiak végeznek sereghajtóként, függetlenül az utolsó fordulós görög-magyar eredményétől.

Az utolsó hely sorsa azért lényeges, mert a nyolc hatcsapatos csoportban csak a legjobb öt elleni eredményeket viszik magukkal a harmadik helyezettek. A magyarok pedig Feröer-szigetek ötödik helyével – feltételezve, hogy csütörtökön nyernek – hat pontot vihetnének tovább, míg a görögök előzésével legfeljebb kettőt.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Számíthat a gólkülönbség is

A csoportharmadikok tabelláján Magyarország második 12 pontjával, amihez további három pontot tudna
hozzátenni a feröeriek ellen. Az egy ponttal előtte álló ukránoknak szintén csak egy olyan meccsük van hátra, amely beleszámít ebbe a speciális tabellába, de az éppen a címvédő spanyolokkal, azaz ha azon október 12-én a papírforma szerint nem nyernek, akkor őket megelőzheti Bernd Storck csapata.

A feröeriek ellen megszerezhető további három ponttal és a görögök utolsó helyével számolva pedig csak az I csoport majdani 3. helyezettje lehet veszélyes ránk.

Abban a kvintettben arra van szükség magyar szempontból, hogy a jelenleg 12 ponttal második Dánia ne nyerjen utolsó, portugáliai meccsén, vagy a 11 ponttal harmadik Albánia legfeljebb három pontot szerezzen hátralévő két meccsén, hazai pályán Szerbia és idegenben Örményország ellen.
Ha Albánia vagy Dánia mégis 15 ponttal zárna harmadikként, akkor a gólkülönbség dönt. A két rivális jelenleg plusz néggyel áll, míg mi csak plusz kettővel, tehát az sem mindegy, a magyarok milyen különbséggel múlják felül Feröert.

Mint ismert, a hétfői UEFA-döntés értelmében egyelőre mégsem kell zárt kapuk mögött játszania a válogatottnak.

Dzsudzsák Balázs csapatkapitány szerint segítséget jelenthet a szurkolók jelenléte csütörtökön. – Mindenki nagyon örül ennek a bejelentésnek, bízom benne, hogy közel telt ház előtt léphetünk majd pályára – mondta a Bursaspor szélsője az M4 Sport7fő című műsorában, miután kiderült, az európai szövetség fellebbviteli bizottsága nem hozta meg a korábbi, románok elleni mérkőzés kapcsán kihirdetett zárt kapus büntetés jogerőre emelkedéséhez szükséges másodfokú döntést.

MTI, HBN