A valaha mért legmelegebb félév

Debrecen – Korunk nagy kérdése: hogyan birkózzon meg az agrárium az éghajlatváltozással?


Az idei volt a valaha mért legmelegebb első félév a Földön. Az eddigi 15 legmelegebb évből pedig 13 a 2000 óta eltelt másfél évtizedre esik. Hamarosan mindenki számára nyilvánvalóvá válik majd, hogy az éghajlatváltozás immár nem a jövő problémája, hanem a mindennapjainké.

Kihívások sora

Különösen sok kihívással néz szembe a mezőgazdaság, ahol minden milliméter lehullott csapadék, minden napsütéses óra jelentős hatást gyakorol a termés mennyiségére és minőségére. A Magro.hu szervezésében sorra kerülő 2. Gazdag Gazda Konferenciasorozat a téma kérdéseit járja körbe, amire minden agrárszereplőnek helyes válaszokat kell adnia. Idén volt a valaha mért legmelegebb február, március, május és június a Földön, de a kimaradó hónapokban is rekord közeli volt a hőmérséklet. Mindez azt jelenti, hogy a termesztés-technológia minden pontján, tehát a talaj-előkészítéstől a betárolásig figyelembe kell venni a megváltozott körülményeket. A szélsőséges időjárás hatást gyakorol a fajtakiválasztásra, a műtrágya használatára, de a növényvédelemre is. Csak az gazdálkodhat a továbbiakban is eredményesen, aki tisztában van a kockázatokkal és az elérhető legjobb megoldásokkal. Aki ezekről nem vesz tudomást, csak a kárenyhítési alapokra és biztosításokra támaszkodhat.

Interaktív módon

A már érzékelhető változásokra irányuló figyelem felkeltése volt az a szándék, ami kijelölte a konferenciasorozat témáját. A szervező a rendezvény programját úgy válogatta össze, hogy minél több területet érintsenek a témakörben, és naprakész, gyakorlatias tudással gazdagodjanak a résztvevők. A rendezvényekre olyan előadókat hívtak meg, akik közérthető formában mutatják be, melyik fázisban mire kell figyelni és milyen döntések vezetnek a sikerhez. A konferenciákat záró kerekasztal beszélgetések különlegessége pedig, hogy a gazdálkodók maguk mutatják be a nehézségeket és az általuk alkalmazott működő praktikákat. A beszélgetésbe bárki bekapcsolódhat, kérdezhet a gazdálkodók tapasztalatairól, a szakértőktől pedig az elhangzott kérdésekről, pályázati és pénzügyi lehetőségekről.

HBN