A vakvezető kutyákért futottak a Nagyerdőn

A vakvezető kutyákért futottak a Nagyerdőn
A vakvezető kutyákért futottak a Nagyerdőn - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Idén is sokan mozdultak azért, hogy felhívják a figyelmet a négylábú segítők fontosságára.

Immár 21 éve, hogy hivatalosan is minden évben megünneplik a világon a vakvezető kutyákat, a Hajdúsági Vakvezető-és Segítőkutya Képzésért Alapítvány pedig már évek óta közös futással emlékezik meg a jeles alkalomról, ami mára igazi közösségi eseménnyé nőtte ki magát. A ma délelőtti alkalom még a szokásosnál is több programot és meglepetést tartogatott, hiszen nem csak kutyás bemutatót láthattak az érdeklődők, de a jótékonysági és bátrak futása után sok-sok értékes ajándék is gazdára talált, köztük egy új kerékpár.

Mirt volt fontos a támogatás? Miért fontos mindig?

Mert, míg a világszövetség székhelyének is otthont adó Angliában évente 700 kutyát képeznek ki vakvezetésre, addig Magyarországon az elmúlt időszakban mindössze évi 20-25 kutyát adtak át, s ez a szám egyre csökken. Egy teljesen kiképzett kutyára a rászorulónak akár két évet is várnia kell. Egy eb nevelése egy – másfél év, kiképzése 8-10 hónapig tart, ennek költsége akár 1,8-2 millió forint is lehet. A Magyarországon élő körülbelül 20 ezer vak emberből mintegy 110-120 rendelkezik segítő kutyával. Sokan azért nem vállalhatnak ilyen segítőtársat, mert nem tudják fedezni a havi minimum 8 ezer forintos tartási költséget.

Pedig a jól képzett segítő négylábú megóvja gazdáját a lépten-nyomon útjába kerülő akadályoktól, sőt az utasítások ellenére sem tesz meg bizonyos dolgokat, ha úgy véli, ezzel veszélybe sodorja a rábízottat.

HBN
hirdetés