2019.10.26. 20:41
Daruétel kóstolónak a Hortobágyon
Azt ették a résztvevők, amit Magyarországon a darvak szoktak.
Fotó: Kovács Péter
Fotó: Kovács Péter
Daruünnepet tartott a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága szombaton a puszta falujában. Az esemény egyik különlegessége egy gasztrofesztivál volt, amelyen azokból az alapanyagokból kellett ételeket készíteni, amelyeket a darvak esznek.
Köles volt a fő alapanyag
– A darvak a vonulásuk alatt sok mindent megesznek. Északon, ahol költenek, az apróbb puhatestűeket, bogarakat is elfogyasztják, majd a vonulásukkor már magvakat fogyasztanak. Magyarországon már leginkább kukoricával táplálkoznak. Ha még délebbre mennek, mogyorót is esznek. De lényegében kölestől kezdve minden magot elfogyasztanak. Az idei versenyben a köles volt a fő alapanyag – részletezte Leskuné Bikki Dóra, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság oktatási csoportvezetője.
– A darukonyha receptversenyre egy leves, főétel és desszert recepttel lehet nevezni. Egy meghatározott időpontra be kell küldeni azt, hogy a daru táplálékát jelentő alapanyagokból milyen levest, másodikat, desszertet álmodtak meg a jelentkezők. Ezeket a recepteket mi elküldjük a szakmai zsűrinek, ebben az évben Boros Laci bácsinak és Mautner Zsófinak, őket segíti a nemzeti park igazgatóságának igazgatója és a hortobágyi Nagycsárda vezetője. Mindegyik kategóriából kiválasztották a legötletesebb, legérdekesebb recepteket. Ezeket el is készítettük száz-száz adagban, kóstolóknak. Valójában ezen túl volt egy közönségszavazat is. A nagyközönség kedvence ezúttal egybeesett a zsűri választottjával. Az idén a daruragu leves győzött, a második helyen a darutorony névre keresztelt étel lett, míg a harmadik egy mentolos csokis édesség.
KZS