A vád szerint nem nyújtottak segítséget, büntetésre számíthatnak

Debrecen, Polgár – A Debreceni Járási Ügyészség segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt emelt vádat azzal a két férfival szemben, akik segédmotoros kerékpárral közlekedve az eléjük szaladó gyereket elütötték, majd a sérült kiskorút magára hagyták – közölte a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

2018. május 4. napján a kora esti órákban a vezetői engedéllyel nem rendelkező fiatalkorú vádlott a segédmotoros kerékpárjával közlekedve megjelent a sógora, a felnőttkorú vádlott Polgáron található lakóhelyén.

A két férfi beszélgetni kezdett, majd 19 óra körül együtt a fiatalkorú vádlott motorjával elmentek a felnőttkorú vádlott Polgáron lévő másik házához. A járművet ekkor is a fiatalkorú vádlott vezette, a felnőttkorú férfi az utasa volt.

Haladásuk során az egyik utcán a kilenc éves sértett figyelmetlenül bal oldalról az úttestre szaladt, és a fiatalkorú vádlott az ütközést nem tudta elkerülni, a gyereket elütötte. A segédmotoros kerékpáron ülő férfiak a járművel felborultak, a sértett pedig az oldalára esett, fején, csípőjén és lábán 8 napon belül gyógyuló sérülések keletkeztek.

A közleményből kiderül, az ütközés után a vádlottak visszaültek a járműre és sietve távoztak a helyszínről anélkül, hogy meggyőződtek volna arról, hogy a fiú segítségre szorul-e, illetve részére a segítségnyújtást felajánlották volna.

A Debreceni Járási Ügyészség a többszörös visszaeső felnőttkorú vádlottal és a fiatalkorú vádlottal szemben segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt emelt vádat a Hajdúböszörményi Járásbíróságon. Vádiratában a felnőttkorú vádlottal szemben elzárás büntetés kiszabására, míg a fiatalkorú vádlottal szemben a korábbi próbára bocsátásának megszüntetésére és halmazati büntetésül közérdekű munka büntetés kiszabására tett indítványt.