A vád: alvó sértettől loptak a debreceni vasútállomáson

Debrecen – A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett kifosztás bűntette miatt emelt vádat a két fiatalkorú és a felnőttkorú vádlott ellen, akik az ittasan alvó sértett pénzét szerezték meg – olvasható a Hajdú–Bihar Megyei Főügyészség közleményében.

A híradás szerint az I. r. és a II. r. fiatalkorú vádlottak 2018. február 17-én az esti órákban érkeztek Debrecenbe, majd február 18-án a hajnali órákban vonattal szándékoztak hazautazni, ezért a vasútállomásra mentek, ahol összetalálkoztak az általuk korábbról ismert III. r. vádlottal.

Hajnali 3.00 óra körüli időben észrevették, hogy az épületben, a jegypénztárak előtti pulthoz ment az ittas sértett, aki a fejét a kezére hajtva a pultnál elaludt. Ekkor a II. és a III. r. vádlottak odamentek hozzá, körbenézték a ruházatát és észrevették, hogy nadrágja hátsó zsebében van a pénztárcája. A II. r. és III. r. vádlott felváltva, észrevétlenül próbálta a pénztárcát kivenni a sértett zsebéből, azonban azt nem tudták – tájékoztatott a főügyészség.

Ekkor, mint írják, a II. és III. r. vádlottak odamentek az I. r. vádlotthoz, elmondták neki, hogy a sértettnél lévő pénztárcát meg akarják szerezni és ehhez kérték a segítségét. Az I. r. vádlott beleegyezett a sértett kifosztásába, és ezt követően mindhárman odamentek az alvó férfihez. Az I. r. vádlott közel férkőzött a sértetthez, és többször megpróbálta a tárcát kivenni, azt azonban nem tudta megszerezni – derül ki a közleményből. Eközben a III. r. vádlott tőlük távolabb állt és figyelte az állomás épületében lévő személyeket és szóban is biztatta társait. Ezután a II. r. vádlott levette a saját kabátját és a sértett hátára terítette azt a látszatot keltve, hogy a rossz fizikális állapotban lévő férfi segítségére siettek – olvasható a híradásban.

Az ügyészségi közlésből kiderül: ily módon az I. r. vádlott ki tudta venni a nadrágzsebből a pénztárcát, amelyben 7.000 Ft készpénzt és különböző okmányokat találtak.

Az I. r. vádlott a lopott pénzből 2.000 Ft-ot átadott a III. r. vádlottnak, a többit pedig megfelezte II. r. vádlott-társával. Ezután az I. r. vádlott a pénztárcát a vasútállomás mellett lévő kukába nyomta, majd arra havat tett azért, hogy késleltesse a tárca esetleges megtalálását – tájékoztatott a Hajdú–Bihar Megyei Főügyészség.

A vádlottak a bűncselekmény elkövetésével 8.000 Ft kárt okoztak a sértettnek, amely nem térült meg. A kár megtérítése érdekében a sértett az eljárás során polgári jogi igényt terjesztett elő.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a letartóztatásban lévő vádlottak ellen csoportosan, társtettesként elkövetett kifosztás bűntette és társtettesként elkövetett közokirattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban a fiatalkorú vádlottak javítóintézeti nevelésének elrendelésére tett indítványt, míg a III. r. vádlott vonatkozásában fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta. Továbbá indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a sértett által előterjesztett polgári jogi igényt érdemben bírálja el, annak adjon helyt.