A vörösiszapos klán a nyáron is bajt okozott – Magyar Hírlap

Idén július 15-én, Királyszentistvánon robbanás történt és tűz ütött ki a Nitrokémia egykori veszélyeshulladék-égetőjében.

Az égetőmű az offshore hátterű Tatai Környezetvédelmi Zrt. és az ajkai timföldgyár-tulajdonos Tolnay Lajos családja kezében van. Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatójának apja, Bakonyi Árpád, a Nitrokémia Zrt. vezérigazgatójaként adta el nekik a közelmúltban – írja a Magyar Hírlap.

Az égetőműben történt nyári balesetet a tulajdonosok a nagy hőségre próbálták fogni, a szakértők azonban megállapították, hogy a veszélyes anyagok a szabálytalan tárolás miatt robbantak fel. A lap szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő sokat tehetne a Bakonyi-klán kacifántos pénzügyeinek feltárásért, hiszen a gyárak filléres privatizációjakor szerződésben rögzítették a vevők környezetvédelmi kötelezettségeit. Ezek alapján könnyen kiderülhet például az is, hogy Ajkán, a Magyar Alumínium Zrt. tulajdonosai nem végezték el a vállalt hárommilliárdos kármentesítést és fejlesztést , ami miatt a vagyonkezelő visszaszerezheti a timföldgyárat.

– Független Hírügynökség –