A tűzre dobott műanyag káros az egészségre

A tűzre dobott műanyag káros az egészségre
Hajdúböszörmény – A mérgek által kiváltott immunrendszeri zavarok a szervezet védekezőképességét gyengítik.

Hiába tilos – nagy összegű bírság vagy börtön jár érte –, mégis sokan tűzre dobják a szemetüket. A kályhákba minden elképzelhető éghető hulladék bekerül, (erről szól a hajdúböszörményi „Ne égesd el!” kampány is) általában műanyagok, gumi vagy műanyagot tartalmazó kevert anyagok, mint italos karton, pozdorja, rétegelt fa, festékes régi ajtó és ablakkeret.

A koromra „méregkoktél” kerül

A műanyag összetevő égésekor hirtelen nagyon sok szénhidrogén szabadul fel, így garantált a koromképződés. A korom mint hordozó anyag felszínére a hulladék égetésekor felszabaduló nehézfémek, policiklusos aromás szénhidrogének (PAH-ok) tapadnak. Keletkezhetnek még poliklórozott dibenzo-dioxinok, melyek a szervezetben tartósan elraktározódnak és felhalmozódnak, az anyatejjel a csecsemőbe is átjutnak. Súlyosan mérgező, magzatkárosító hatásuk közismert. De keletkezik a PVC égetésekor foszgén is, melyet az első világháborúban harci gázként vetettek be, több tízezer katona halálát okozva.

Ezek az ultrafinom koromszemcsék, felszínükön a mérgekkel a tüdő legmélyére is lejutnak. A tüdőhólyagok falát mindössze egyetlen sejtréteg alkotja, közvetlen mellette a hajszálerek fala is mindössze egy sejt vastagságú. A mérgek könnyen átjutnak ezeken a vékony sejthártyákon, és a véráram a test valamennyi szervébe elszállítja őket. Romboló hatásuk egy sor megbetegedést okoz: idegrendszeri panaszok, elbutulás, impotencia, máj- és vesekárosodás, hormonális zavarok, meddőség, vérsejtkárosodás és a gyerekeknél fejlődési rendellenességek fordulhatnak elő.

A mérgek által kiváltott immunrendszeri zavarok a szervezet védekezőképességét gyengítik, influenza esetén gondoljunk arra, az illegális hulladékégetés eredménye is lehet, hogy szervezetünk nem tudta kivédeni a vírus támadását. A tüdőben a mérgek okozta állandó gyulladás asztmát, légzési elégtelenséget, rákos megbetegedést okozhat, de még gyakrabban vérrögképződést, melynek infarktus vagy agyi katasztrófa is lehet a következménye. Sajnos ennek is köszönhető, hogy hazánk is vezető szerepet tölt be a világban ezen betegségek terén.

greenfo.hu