Nagyvilág

2008.04.06. 09:13

Kovács László: a liechtensteini bankbotrány után változtatnak az EU-irányelven

<p>A liechtensteini bankbotrány után az Európai Unió felülvizsgálja az adóval kapcsolatos irányelveket - mondta egy svájci lapnak adott interjújában az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa.</p>

Kovács László a Le Temps-ben arra buzdította az EU-hoz tartozó és a közösségen kívüli országokat, Liechtensteint, Svájcot és Monacót, hogy bocsássanak adatokat az adóhatóságok rendelkezésére.

Az Európai Unió 2005 júliusában fogalmazott meg egy irányelvet, amely az adófizetőket arra próbálta ösztönözni, hogy ne tartsák megtakarításukat külföldi bankszámlákon. Az EB adóügyi biztosa szerint eljött az idő, hogy ezt az irányelvet felülvizsgálják - az első észrevételeket és javaslatokat jövő hónapban teszik közzé. Míg most csak a hagyományos banki depozitok szerepelnek az uniós direktívában, Kovács László azt szeretné, ha ez kiterjedne a részvényekre és a befektetési alapokra, alapítványokra is.

A német hatóságok februárban indítottak nyomozást annak kapcsán, hogy a lichtensteini LGT Bank egy volt alkalmazottjától információkhoz jutottak ottani bankszámlákról. Az adatokat a világ több országa is felhasználta, hogy lecsapjanak adócsaló állampolgáraikra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!