A túlzott vízfogyasztás is veszélyes lehet

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Getty Images
Hajú-Bihar - Megérkezett az év első hőséghulláma, Hajdú-Bihar megyében napok óta 30 Celsius-fok feletti a nappali csúcshőmérséklet. Minden szakember hangsúlyozza a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel fontosságát, ami szükséges egészségünk megőrzéséhez, mégis érdemes megjegyezni, hogy nem tanácsos átesni a ló túlsó oldalára, a túlzott folyadékfogyasztás ugyanis veszélyes is lehet.

Fizikai munkát végzőknél, amikor a verejtékezéssel nemcsak vizet, hanem sót is veszít a szervezet, fontos, hogy ne csak a vizet, de a sót is pótoljuk. Ellenkező esetben a vér sóhiányos állapota alakulhat ki, ennek következtében víz jelenik meg a vérben és a sejtekben, amely ödémát hoz létre, ez különösen az agynál lehet veszélyes. Enyhébb esetekben a túlzott vízbevitel sóhiánnyal együtt fejfájást, álmosságot vagy hányingert okozhat, de a koponyán belül megnövekedett nyomás korlátozhatja a vér áramlását, ami akár halálhoz is vezethet.

A kánikula rendkívül megviseli az emberi szervezetet, azonban ha odafigyelünk néhány óvintézkedésre, megelőzhetőek a rosszullétek.

HBN