A tükrök nem hazudnak

A tükrök nem hazudnak
© Illusztráció: Pixabay
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A test és lélek harmóniája külsőnkben is megnyilvánul.


A magyar emberek több mint fele túlsúlyos, mivel az elhízás nem jár egyedül, ezért a társult betegségekkel: a cukorbetegséggel, szív- és érrendszeri problémákkal küzdők száma is emelkedik, mára a fiatalok körében is. A téma lerágott csont… is lehetne, akkor, ha nem pillantanánk a száraz tények mögé.

Testünk lelki világunk, gondolkodás- és viselkedésmódunk tükre. S ha igaz, hogy számos betegség mögött lelki problémák húzódhatnak meg, akkor miért is ne lehetne a túlsúlyért felelős a stressz, a szorongás, a félelem, vagy a gyenge akaraterő? (Újonnan, egy brit kutatás összefüggésbe hozza a túlzottan impulzív, és az ellenséges viselkedést az elhízással.)

S addig, amíg szervi bajok nem jelentkeznek, a kövér (de ugyanúgy a túlzottan sovány) embernek nincs „betegségtudata”, pedig az evészavarokat a pszichikai eredetű betegségek közé sorolják.

A védekező jutalomfalat

– Amikor elhízásról beszélünk, általában a nők kampányszerű fogyókúrája jut mindenkinek az eszébe, már szinte diszkrimináció, hogy a gyengébbik nem túlsúllyal való küzdelme társadalmilag berögzült sztereotípiaként jelenik meg szemünk előtt, azonban ideje arról is beszélni, hogy a túlsúly illetve más evés- és testképzavarok a férfiakat is érintik.

S mindez nem kizárólag a felnőttek problémája, már gyermekkorban is jelen vannak a figyelmeztető jelek, akár a konkrét tünetekkel együtt – jegyzi meg a pszichológus, Lévai Ágnes Melinda.

– Az elhízás egy védekező mechanizmus, az étkezéssel kompenzál az illető, a túlsúllyal egy falat épít maga köré. Gyakran előfordul, hogy az érzelmeket nem tudja megélni, nem fejezi ki a haragját, eszik, ha ideges, és minden nehezebb helyzetre az evést találja megoldásnak. Megnyugtatja, ha eszik.

Ez egészen gyerekkorra vezethető vissza, mert amikor a szülő étkezéssel jutalmaz, azt tanulja meg a gyermek, hogy ha valami jót tesz, cserébe kap néhány jutalomfalatot, a rossz szokás bevésődik – mondta el a szakember.

Sikertelen diéták sora

– Ugyanakkor a túlevést egy rossz élethelyzet is kiválthatja, szeretne valamitől, vagy valakitől elhatárolódni, természetesen ebben az esetben nem tudatosan történik a súlygyarapodás, viszont hibavalónak tűnnek a diéták, az edzések, nem tud hatékony vagy tartós súlycsökkenés bekövetkezni.

– A testsúlycsökkentő étrend szabályainak betartása önfegyelmet, kitartást követel meg, viszont a sikeres kúrához több kell: az, hogy szembe merjünk nézni önmagunkkal – hangsúlyozta a pszichológus, aki még hozzáfűzte: – Érdemes feltárni azt is, hogyan viszonyulna az új külsőhöz, félelmek tartják vissza a változástól a fogyni vágyót.

A férfiakat is bedarálta a divat

A társadalmi normarend eltolódott egy olyan irányba, amelyben az ember értékét nagymértékben meghatározza külseje, testi adottságai.

A nők mellett a férfi testideáloknak is megvan a történetük. A fitneszipar, a férfi kozmetikumok reklámarcai bizony a férfiak körében is megdönthetik az egészséges én-képet, előidézhetnek táplálkozási zavarokat.

– Az ideális testsúly kultúrafüggő, nemi és társadalmi különbségek fellelhetők, például: a házas férfiak kövérebbek, mint a nőtlenek, a nők pedig általában elhízottabbak, mint a férfiak ( genetikai, hormonális háttere van).

A 21. századi férfiak számottevően többet foglalkoznak kinézetükkel, ami szerintük fontos szempont például egy állásinterjún vagy párválasztásnál. Az egykor női hóbortnak kikiáltott plasztikai beavatkozást a férfiak sem vetik meg, s szembeötlő a testükre irányuló kényszeres figyelem, amely akkor kóros, ha túlhalad a kontroll alatt tartott testedzéseken.

– Az Adonisz-komplexus figyelmeztető jele, amikor az egyén erős izomzat ellenére kicsinek, soványnak érzi magát, szeretne „nagyobbnak” tűnni, állandóan az edzés körül forog az agya, a konditerem és az egészséges ételek akár a társas kapcsolatoknál is előbbre valók – tudtuk meg Lévai Ágnes Melinda pszichológustól.

KO


A mérvadó BMI érték

A testsúly (pl.: 60 kg) és a testmagasság ( pl.: 1,7 m) négyzetének a hányadosából kiszámítható az ideális testsúly ( BMI: 20,7).

Normál érték: 18, 5 – 24, 9

Mérsékelt soványság: 18, 4- 16, 9

Közepes -és kóros túlsúly: 25- 39, 9