A tudományok népszerűsítésére

A tudományok népszerűsítésére
Debrecen – Az élménypark a gyakorlat-orientált képzést is fogja segíteni.

A botanikus kertben megvalósuló Tudományos élménypark célja a műszaki- és természettudományi képzés, a kémia, a fizika, a botanika, az orvos-és hidrobiológia népszerűsítése. Emellett a régió tudományos és innovációs eredményeinek közérthető bemutatása, a munkaerő-piaci helyzet javítása, a társadalmi tudásszint szélesítése. Erről beszéltek Papp László alpolgármester és Fábián István a Debreceni Egyetem rektora keddi sajtótájékoztatójukon az uniós támogatással létrehozandó beruházás kiviteli szerződésének aláírás előtt.

Négy éve húzódik

Fábián István rektor elmondta, még TEK elnökként kapta megbízatását a projektben való részvételre, annak érzékeltetésére, hogy már milyen régen húzódik a megvalósítása. Ugyanakkor nagyon fontos beruházás az egyetemnek és a városnak is, mert a tudomány életszerű megközelítésével közérthetőbbé, a folyamatok, jelenségek élményszerű bemutatásával vonzóbbá válik az általános- és középiskolák diákjai, tanárai, valamint az egyetemi hallgatók számára a természettudományos oktatás. Hangsúlyozta, az elbontott Izotóplabor helyén építenek új épületet, így nem vesznek el területet a zöldövezetből, holott emiatt sok támadás éri az egyetemet.

Kitolt határidővel

A beruházás többi részletéről Papp László alpolgármester számolt be. Eszerint 5330 négyzetméter területen egy 2845 négyzetméter alapterületű új épület, valamint megújul és kibővül a Pálmaház, a Napfizikai Obszervatórium épülete és a Kísérleti Állatház. A projekt összköltsége 1,832 milliárd forint, ebből a támogatás összege 1,637 milliárd, az önkormányzati önrésze 195 millió forint. Az alpolgármester a Naplónak korábban adott nyilatkozatával kapcsolatban, mely szerint jövő év november végéig be kell fejezni a kivitelezést, azt mondta: a közbeszerzési eljárás közben, melynek végeredményét egyébként nem támadták meg, annyi tisztázandó kérdés merült fel, ami indokolja a határidő 2014 tavaszáig történő módosítását.

HBN-ÉP