A tüdőgyógyászat kihívásai

Akt.:
A tüdőgyógyászat kihívásai
© Illusztráció: Derencsényi István
Debrecen – Jelenleg ötszáznegyven tüdőgyógyász dolgozik Magyarországon.

– Az elkövetkező években – a demográfiai elöregedésből fakadóan – mintegy 3 millió krónikus beteg várható Magyarországon, melynek jelentősé része a tüdőgyógyászatot érinti – gondoljunk csak a COPD-re. Ezt a problémát a tüdőgyógyászati szakmának meg kell oldania – fogalmazott Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke azon a sajtótájékoztatón, melyet csütörtökön rendeztek meg a Magyar Tüdőgyógyász Társaság 59. Nagygyűlése kapcsán.

A szakember hangsúlyozta: a jövőben szoros együttműködésben kell a háziorvosokkal dolgoznunk, s megtalálnunk azokat a feladatok melyeket a háziorvosok is elláthatnak, hiszen indokolatlan lenne minden beteget a szakorvoshoz küldeni, különösen ha figyelembe vesszük azt, hogy a tüdőgyógyászatot is érinti az általános orvoshiányból eredő probléma. Mint azt Kovács Gábor kifejtette, a legutóbbi felmérés szerint 540 aktív tüdőgyógyász van hazánkban, a járóbeteg ellátásban dolgozó orvosok 50 százaléka azonban 55 évesnél idősebb, tehát 5-10 éven belül, amikor is a krónikus betegségek száma növekszik, a szakemberek száma csökkenni fog.

Minimumkövetelmények

– A tüdőgyógyászat specialitása Magyarországon a tüdőgondozó hálózat, melyet a jövőben is szeretnénk megőrizni, hiszen ez ad lehetőséget arra, hogy az országon bárhol – belátható távolságon belül – elérhetők legyenek a tüdőgyógyász szakorvosok a betegek számára – mondta Kovács Gábor, hozzátéve, a szakmai minimumkövetelményeknek az újragondolása is napirenden van, vagyis, hogy milyen feltételek mellett működhetnek fekvő– és járóbeteg ellátók. Ezeket a nemzetközi trendekhez illesztve, de a magyar realitások alapján tudjuk a jövőben szabályozni.

HBN


Természetesnek vélik

A COPD, vagyis a krónikus obstruktív tüdőbetegek száma évente 15 ezerrel emelkedik, összességében a megbetegedés csaknem félmillió embert érint hazánkban. Noha a hivatalos statisztikák ennél kevesebb, mintegy 180 ezer pácienst jegyeznek, ám Szilasi Mária szerint nagyon jelentős azoknak a dohányosoknak a száma, akik tünetekkel már rendelkeznek, de nem fordultak még orvoshoz, mivel természetesnek tarják a köhögést és köpetürítést. A cigaretta mellett a légszennyezés fokozódása is növeli a betegek számát.​

hirdetés