A torlódás miatt nem engedik az útra a kanyarodókat

Akt.:
Az ominózus kereszteződés. Csúcsidőben jóval több autó áll itt
Az ominózus kereszteződés. Csúcsidőben jóval több autó áll itt - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Csak a címben jelzett módon tudták csillapítani a négyes főút debreceni szakaszán kialakult torlódást.

A tavalyi forgalom­átszervezés óta a reggeli és a délutáni órákban érezhetően megnőtt a forgalom az Ótemető utcán. Több, autóval közlekedő olvasónk is jelezte, hogy a torlódások miatt kialakult forgalmi dugón enyhíteni lehetne az Ótemető utca és a Rakovszky Dániel utca kereszteződésében lévő közlekedési lámpák ­programozásának finomításával.

Változtattak a programozáson

Mivel a Rakovszky utca a 4-es főút része, ezért az észrevételeket a Magyar Közút Zrt.-nek továbbítottuk. A társaságtól megtudtuk, tavaly decemberben változtattak a csomópont programozásán, ami az Ótemető utcáról jobbra, az Árpád tér irányába kanyarodó forgalom zöld idejének módosítását eredményezte.

Erre azért volt szükség, mert az Ótemető utca irányából jobbra kanyarodó jelentős zöld idő, valamint az Árpád téri csomópont közelsége – körülbelül 140 méter – miatt a jobbra kanyarodó forgalom teljesen feltöltötte az Árpád tér és az Ótemető utcai csomópont közötti szakaszt.

Ennek következménye volt, hogy a 4-es főúton a Petőfi tér irányából egyenesen az Árpád tér irányába közlekedő forgalom zöld jelzés ellenére sem tudott átkelni az Ótemető utcai csomóponton, mivel az előtte lévő sávok teljesen feltöltődtek az Ótemető utcai forgalommal.

Az Árpád téri jelzőlámpás irányítás módosítására a csomópont ágainak maximális leterheltsége miatt nem nyílt lehetőség, ezért jelentős torlódás alakult ki a 4-es főúton. A négyes és a harminchármas főút hangolását figyelembe véve a négyesen napi rendszerességgel kialakuló torlódást a Közút munkatársai az Ótemető utca irányából jobbra kanyarodó forgalom zöld idejének mérséklésével tudták csillapítani.

ot2

Fotó: Molnár Péter

Tájékoztatásában a Magyar Közút Zrt. megjegyzi, dolgozói a továbbiakban is figyelemmel kísérik az érintett és valamennyi közúti csomópont, útszakasz forgalmát, s abban az esetben, ha szükséges, a beavatkozásokat megteszik.

Molnár Szilárd


Kövesse élőben a debreceni közlekedési helyzetet a Waze térképének segítségével:


Felújítják a 47-es főút Debrecenből kivezető szakaszának egy részét, és új csomópont is épül
Hajdú-Bihar - A hazai közutak átlagos életkora 25-26 év, és több mint ötven százaléka rossz állapotú. Hajdú-Bihar megyében idén tizenkét útszakaszon végeznek burkolaterősítő és burkolatjavító munkákat. A munkálatok a sárréti, nyírségi és a hortobágyi utakat érintik leginkább, de a megyeszékh...

A gyakorló útvonalakat is érintette az átalakulás
Debrecen - Az újításokat az emberek a közlekedésben sem mindig tudják a helyükön kezelni. Attól a pillanattól, hogy a diákok tudomást szereztek az egyirányúsításról, sokan megijedtek az újdonságtól. Tartottak attól, hogy vajon miképpen tudják majd kezelni ezt a helyzetet. – Úgy tapasztaltam, ho...