A többségnek van, de nagyobbra vágyunk…

Külön szoba – külön kis világ
Külön szoba – külön kis világ - © Fotó: AFP
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Legyen és különálló is legyen a gyerekszoba – mondják a megkérdezettek.

A gyerekes családok több mint kétharmadának lakásában van gyerekszoba, többségüknél egy – derül ki a Fundamenta országos reprezentatív kutatásából. A hazai gyerekszobahelyzetet vizsgáló felmérés eredményei alapján jellemzően 7-16 négyzetméteres egy ilyen helyiség, és a legtöbben a jelenleginél nagyobbat szeretnének.

Gyerekvállalás szempontjából az egyik legfontosabb lakástényező a biztonságos és jó infrastruktúrájú környék mellett a külön gyerekszoba. A Fundamenta ehhez kapcsolódóan legújabb kutatásában azt vizsgálta, milyen a gyerekszobahelyzet ma Magyarországon, és ezzel mennyire vagyunk elégedettek. A szakértő szerint az eredmények is megerősítik, hogy a magyar családoknak fontos a külön gyerekszoba.

Mint régen

A kutatás eredményeiből kiderül, hogy a kiskorú gyermekkel rendelkezők 87 százalékának lakásában van külön gyerekszoba. 53 százalékuk egy ilyen helyiséget említett, 29 százalékuk kettőt, és mindössze 5 százalékuk jelezte, hogy 3 vagy több gyerekszobával rendelkezik. Az eredmények alapján amíg a kétgyermekes családoknál javul a helyzet (89 százalék), addig a 3 vagy több gyermekkel rendelkezőknél valamelyest romlik: közülük kevesebben említették, hogy külön helyiségben nevelkednének a gyerekek (83 százalék).

A hazai gyerekszobák a legtöbb esetben 7-12 (32 százalék) és 13-16 négyzetméter (27 százalék) nagyságúak. A legtöbben (47 százalék) a jelenleginél nagyobb gyerekszobát szeretnének, amelynek mérete elvárásuk szerint jellemzően 13-16 négyzetméter (27 százalék) vagy 17-20 négyzetméter (21 százalék) közötti lenne. 11 százalék említette, hogy 21-25 négyzetméteres gyerekszobára vágyik a lakásában, ennél nagyobbról már csak kevesebben tettek említést (8 százalék).

Az eredmények szerint a jelenlegi helyzet hasonló a mai felnőttek gyerekkorához. A megkérdezettek 87 százalékának volt gyerekszobája, önálló helyiségben 37 százalékuk, testvérrel megosztott szobában pedig 50 százalékuk nevelkedett – a gyerekszobák mérete a többségnél (52 százalék) 7-16 négyzetméteres volt.

HBN


Egy régi épület megfelelő szigetelése is jelentős megtakarítással, illetve értéknövekedéssel járhat
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Már most érdemes a közel nulla energiafogyasztási szintre szigetelni. Megduplázódott a családi házakra kerülő szigetelések vastagsága az elmúlt hét évben. A Knauf Insulation adatai szerint az új, illetve felújított családi házak homlokzatán ma már általános a 15-2...