A thaiföldi tüntetők nem tárgyalnak a kormánnyal

A thaiföldi tüntetők kizárták szerdán annak lehetőségét, hogy egyeztetéseket kezdjenek a bangkoki kormányzattal. Mint közölték, a csaknem két héttel ezelőtti véres összecsapások után nem lehet szó tárgyalásokról.

“Nem lesznek tárgyalások a kormánnyal az április 10-i incidens miatt, amelyben több emberünket is megölték” – mondta az AFP-nek Jatuporn Prompan, a kormányellenes demonstrálók egyik vezetője. Mint mondta, a 25 áldozattal járó katonai rajtaütés után lehetetlen, hogy “a gyilkosok egyeztessenek azokkal, akiket meggyilkoltak”.

A vörösinges tüntetők képviselője azt azonban nem zárta ki, hogy közvetítőkkel tárgyaljanak. “Készek vagyunk megbeszéléseket folytatni más csoportokkal, például civil szervezetekkel, vagy külföldi diplomatákkal” – fogalmazott.

A tüntetők hetek óta követelik a bangkoki utcákon a kormány távozását. Április 10-én a hatóságok a katonaságot vezényelték ki ellenük – az összecsapásokban 19 demonstráló, a biztonsági erők öt tagja és egy külföldi újságíró vesztette életét, mintegy 800 ember pedig megsebesült.

– Független HÍrügynökség –