A testvérekkel ünneplik a kultúrát a határon túlon

Akt.:
Nagyvárad – Az elmúlt másfél évtized hagyományát folytatva, egy színvonalas és változatos programsorozattal ebben az évben is együtt ünnepli a magyar kultúra napját Berettyóújfalu és Nagyvárad.

Újdonság viszont, hogy az együtt ünneplésre mindkét rendező település meghívta testvérvárosát; Nagyvárad Debrecent, Berettyóújfalu Margittát.

Huszár István, Nagyvárad alpolgármestere a négy városra kiterjedő kultúra napi programsorozatot ismertető nagyváradi sajtótájékoztató után.

A gondolat Muraközi Istvántól, Berettyóújfalu polgármesterétől indult. – Testvérvárosainkkal keressük az újabb és újabb fogódzókat, miként vonhatnánk be őket eseményeinkbe, ünnepeinkbe, örömeinkbe. Kézenfekvő volt, hogy Nagyvárad is és mi is hívjunk meg a programsorozatba egy-egy testvérvárosunkat. Nagyvárad, az ugyancsak megyei jogú nagyvárost, Debrecent, Berettyóújfalu pedig a szintén térségi szerepkört betöltő Margittát invitálta a kedden kezdődő és pénteken záródó ünneplésre – fogalmazott Muraközi István, az eseményt beharangozó nagyváradi sajtótájékoztatót követően.

Huszár István, Nagyvárad alpolgármestere elmondta, hogy négy olyan településről van szó, ahová, még ha figyelembe veszik az esetleges határátkelési időveszteséget, két órán belül mindegyikbe el lehet jutni. Ők az ez évi programjaikkal az ifjúság felé szeretnének nyitni, Margittán is ennek megfelelően állították össze az eseményeket. – A család akkor az igazi, ha a jóból részesülnek a családtagok, így a testvérek is. Ennek jegyében hívtuk meg a két várost – válaszolta a Napló kérdésére.

Vetélkedő a kultúrából

Mit hoz a következő év? Huszár István és Muraközi István is egyértelműen az immár kibővített kultúra napi ünneplés mellett tette le a voksát. Nagyvárad alpolgármestere szerint az idei tapasztalatokat mindenképpen figyelembe veszik, ám ha kedvező a fogadtatás, főleg a fiatalok részéről, akkor 2017-ben új területként akár a sport is kerülhet a középpontba. Berettyóújfalu polgármestere az egymás településeit, kulturális értékeit előtérbe helyező, azt megismertető keresztvetélkedőt vizionál.

HBN-KZS


Galaműsor két helyen is

Kultúrájának rendkívül széles spektrumát mutatja be Bihar, illetve a négy település a magyar kultúra napja alkalmából szervezett eseménysornak. A legtöbb program természetesen Nagyváradon és Berettyóújfaluban lesz. Rendhagyó irodalmi órák a gimnáziumokban, előadások a múzeumokban, illetve a gálaműsor Berettyóújfaluban és Nagyváradon. Utóbbi településen a Szigligeti Színház ad otthont az eseménynek január 22-én, míg Újfaluban egy nappal korábban – 21-én, csütörtökön – a művelődési központban lesz a záróműsor. Ugyancsak folytatva a hagyományt, Berettyóújfaluban tárlattal mutatkozik be egy nagyváradi művész, ezúttal Trifán László grafikus, míg a Partium központjában Fazekas Ferenc nádudvari fazekasmester bemutatkozó kiállítása nyílik.
hirdetés