A tervezőasztal mindent elbír

Akt.:
A közvilágítás korszerűsítése sok településünkön napirenden van
A közvilágítás korszerűsítése sok településünkön napirenden van - © Fotó: Matey István
Hajdú-Bihar – Van polgármester, aki derűsen tekint a jövőbe, és olyan is, aki aggódik a holnapért.

A 2016. évi költségvetés mekkora mozgásteret enged a településeinknek egy olyan átmeneti időszakban, amikor a korábbi európai uniós ciklus fejlesztései már lezárultak, az új tervezési időszak pályázatai viszont még nem igazán jelentek meg – kérdeztük polgármesterektől.

Levegőhöz jutottak

A büdzsét elnézve azt kell mondjam, hogy a mozgásterünk a tavalyihoz hasonló lesz, ráadásul jónéhány uniós pályázathoz önerőre sem lesz szükség, ami jelentős segítség. Komádit az állam a konszolidáció során sok százmillió forint adósságtól szabadította meg, ami friss levegőhöz juttatja a településünket a fejlesztések terén is” – vetett számot lehetőségeikkel Tóth Ferenc polgármester, mielőtt a konkrét terveikre tért. Az idei elképzeléseik között szerepelnek energetikai fejlesztések, leszakadt városrész rehabilitációja, kerékpárút építése, a zöld város koncepció jegyében infrastruktúra fejlesztése, valamint a helytörténeti gyűjtemény helyszínének a rendbetétele. – Aki most nem tud normálisan gazdálkodni, az nem is akar – szögezte le.

Megélhetési gondok

Kreatív gondolatokban, elképzelt fejlesztésekben Szentpéterszegen sincs hiány, csak éppen forrás kellene a megvalósításukhoz. Olajos Mihály polgármester arról számolt be, hogy miközben az állam a kötelező feladataik ellátását is csak részben finanszírozza, gyarapodásra gondolni se mernek. – Az orvosi ügyelet működtetésére például lakosonként 20 forint támogatást kapunk, miközben fejenként 100 forintba kerül. Azaz évente csaknem 2 millió forintot fizetünk a szolgáltatás életben tartásáért. De említhetném a közvilágítást is, ami évi 5 millióba kerül de az államtól csak 3 millió forint érkezik hozzánk erre a célra. Még rosszabb a helyzet a közművelődés és a helyi sport finanszírozása terén – utalt a szűk mozgásterükre a települési vezető. Aztán arról beszélt, hogy az elmúlt években az uniós és a nemzeti pályázatokon is volt mód részben vagy egészben megpályázni az önerő összegét, idén azonban Olajos Mihály ilyenről még nem hallott, ami ugyancsak fejtörést okoz számukra. Annál is inkább, mert a falu közvilágítási rendszere nagyon megérett a modernizálásra, sőt a legféltettebb álmaikban még egy mini áramtermelő erőmű kialakítása is szerepet kapna. A feltételes mód azonban egyelőre nagyon is indokolt.

Felelősen gazdálkodnak

Hajdúdorognak már február tizedikén elfogadott költségvetése volt, ami garanciális elemeket is tartalmaz. Nagyjából 100 millió forint önerő áll a város rendelkezésére, ami nem egy megaprojekt, hanem több kisebb beruházás megvalósítását szolgálja. „Vannak olyan halaszthatatlan feladatok, amiket idén akkor is meg kell csinálni, ha nem sikerül hozzájuk pályázati pénzt rendelni. Az egyik ilyen a konyha rendbetétele, a másik pedig az iskolai vizesblokk felújítása. Szerencsére van pénzünk a „B-tervekre” is, mivel korábbban sem szorultunk rá működési hitel felvételére” – mondta el Csige Tamás polgármester, akinek az az elve, hogy botorság lenne Hajdúdorogon Hajós Alfréd uszodát építeni, hiszen úgysem tudná a város fenntartani. – Tervezzük mintegy 8-9 hektárnyi ipari terület fejlesztését, szerepel az elképzeléseink között turisztikai célú fejlesztés, valamint (a zöld város koncepció kapcsán) a városközpont rehabiliátációja is. A vezérlőelv mindig az, hogy olyan fejlesztést valósítsunk meg, amit azután képesek leszünk üzemeltetni is – érvelt a települési vezető.

– Petneházi Attila –


Az önerőre is gondoltak

Tépén úgy állították össze a kis falu idei költségvetését, hogy az 15 millió forintnyi önerőt is tartalmazzon. Ezt a pénzt javarészt olyan beruházásokra tartalékolják, amelyeket ugyan még nem nyertek el, de profi pályázatíróik révén nagyon bíznak a sikerben. Balogh András polgármester említést tett az orvosi rendelő és az iskola energetikai korszerűsítéséről, és beszámolt egy olyan 136 millió forintos pályázatukról is (egy majorsági épületben turisztikai atrakciót alakítanának ki), ami még 2014-re nyúlik vissza, és talán most kecsegtet sikerrel.