A tervek szerint a jövő év végéig alakulhat meg a nemzeti közlekedési holding

Jövő év végére alakulhat meg a MÁV-ot és a Volán társaságokat tömörítő nemzeti közlekedési holding, amelyben mindenképpen előnyt élvez majd a vasúti közlekedés – mondat kedden Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infrastruktúráért felelős államtitkára a Magyar Vasút 2010 című konferencián, Budapesten.

Szarvas Ferenc, a MÁV elnök-vezérigazgatója a konferencián elmondta: a MÁV ügye nemzetstratégiai kérdés. A vasúttársaság adósságát mindenképpen kezelni kell, ugyanakkor fontos az állami szerepvállalás tisztázása, illetve a belső, szervezeti átalakítás is.

A holding megalakítása a kormány második gazdasági akciótervében szerepel

Az államtitkár beszédében hangsúlyozta: a nemzeti közlekedési holdig létrehozásáról megszületett már a politikai elhatározás, viszont még hosszas társadalmi és szakmai egyeztetésekre van szükség. A holding megalakítása a kormány második gazdasági akciótervében szerepel. A holding létrehozásának fontos eleme, hogy ezáltal megszűnjenek a gazdaságtalan, párhuzamosan működő vasúti és buszvonalak, illetve összehangolják és megújítsák a menetrendeket, illetve a jegyrendszert. Ennek köszönhetően átláthatóan, hatékonyabban és az utasok igényeit magas szinten kiszolgálva működhessen az egységbe szerveződött társaság – tette hozzá Völner Pál.

Szarvas Ferenc szerint nagyon fontos a szakmai szervezetek, és az érdekképviseletek bevonása az átalakításba, hiszen “nem lehet döntéseket hozni a vasutasok feje fölött úgy, hogy nem vonják be őket az egyeztetésekbe”. Az elnök-vezérigazgató elmondta: a szakmai egyeztetés megkezdődött a szeptember 15-én megalakult Nemzeti Vasúti Kereksztal első ülésével. Hozzátette: a holding megalakításával a vasúttársaság vezetésének nem célja, hogy alkalmazottakat bocsásson el.

– Független Hírügynökség –