A térség legnépszerűbb pünkösdölését tartották Sárrétudvariban

Pünkösd Sárrétudvariban
Pünkösd Sárrétudvariban - © Fotó: Kovács Zsolt
Sárrétudvari – Hatodik alkalommal rendezte meg pünkösd vasárnapján a sárréti hagyományokat őrző eseményét, a pünkösdi sokadalmat a Pegazus Lovasudvar.

A település szélén, mondhatni, egy nagyrendezvény számára ideális hely a tájegység múltját őrző vállalkozás. Kádár Gyuláné, aki marketingért felel, megnyitójában külön kitért a Sárrét pünkösdi hagyományaira, amelyek itt is a pünkösdi király választásban csúcsosodtak ki. Szóba hozta a tájegységen is szokásban volt, a lányok pünkösdi énekes, táncos házról házra járását, a mimimázást. A csoportok bekéredzkedtek a házakba, ahol szavaltak, verseket mondtak, majd közös táncmulatsággal zárták a napot.

Távolról is érkeztek

De térjünk vissza a lovastanya eseményeire. A megnyitó utén kezdődött a nyílt lovasedzés és lovasbemutató. A fedett lovardában egyébként egész nap voltak lovasprogramok. A térség hagyományőrző és kulturális csoportjainak fellépései biztosították a műsorfolyamot. Íjászat, kerékpáros bemutató, arcfestés is színesítette a napot. És persze bemutatkozott a Sárrét gasztronómiája is – sajtok, tejtermékek, lekvárok és mézek valóságos tárházában válogathattak a vendégek, akik között távolról érkezettek is voltak. Erdős Attila Miskolcról jött el a családjával, és nem először van a pünkösdi sokadalomban. – Az interneten találtuk meg a helyet, eljöttünk, és azóta rendszeresen visszajárunk a lovasudvar eseményeire. Nekünk, nagyvárosi embereknek élmény a falusi környezet, a vendégszeretet, a családias közeg – mondja, majd sorolja, hogy voltak már a lufit hajtogató bohócnál, megnézték a lóversenyt, készítettek homokképet és pályáznak a bikarodeóra.

Egy nyugdíjas házaspárral a lovardában zajló gyermeklovas-bemutató alatt beszélgettünk. Kiderült, budapestiek. – Zengő Tibor vagyok – nyújtja kezét a férj. – Húsvétkor voltunk Sárrétudvariban először, lenyűgöző a környék, a település, a vendéglátás. Persze, hogy szeretjük az állatokat, itt van Buksi kutya is, ami állítólag a világ legidősebb ebe. Végigjártuk a kézművesek kirakodását, megkóstoltuk a sajtokat, megnéztük az akadályversenyt, egyik ámulatból a másikba esünk.

HBN–KZS
hirdetés