A termés harmadát is letarolhatta a fagy

Akt.:
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Várhatóan 25-30 százalékkal kevesebb gyümölcs terem Magyarországon a fagykárok miatt.

A terméskiesés 250-300 ezer tonna lehet. A tavaszi fagyok miatt – amelyek áprilisban és május elején tizedelték meg a termést – 30-35 ezer hektár gyümölcsöst ért kár, ezért becslések szerint 250-300 ezer tonna gyümölccsel lesz majd kevesebb az idén az országban – mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke.

Átlagtermés várható

Összességében mintegy 800-900 ezer tonna gyümölcstermésre számítanak a szakemberek az idén, ez a mennyiség az ötéves átlagtermésnek felel meg. A fagyok nem egyformán érintették az országban a gazdálkodókat. Volt olyan térség, ahol nem keletkeztek károk, máshol ugyanakkor a kár elérte a 100 százalékot is. Átlagosan a fagykár mértéke 25-30 százalékos. Azok a termelők kaphatnak segítséget a kárenyhítési alapból, akiknek a termésvesztesége meghaladja a 30 százalékot. A károk gyakorlatilag valamennyi gyümölcsfajtát érintették. Az első károkat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből jelentették. Itt elsősorban az alma- és meggyültetvények szenvedtek károkat.

Hol, mit ért?

Az utolsó fagyot hozó hideg Győr-Moson-Sopron és Vas megye egyes területein okozott jelentős károkat. Ezeken a területeken a csonthéjas gyümölcsökben és az almában tett kárt a fagy. Emellett kárt szenvedtek még azok a gazdálkodók, akiknek az ültetvényei Kecskemét-Lajosmizse-Dánszentmiklós térségében találhatók. Itt elsősorban a meggy- és az almaültetvények károsodtak. Ledó Ferenc szerint meggyből az éves termés várhatóan 55 ezer tonna körül alakul majd az idén a múlt évi 62-65 ezer tonnával szemben. Amennyiben a fagy nem okozott volna kárt az ültetvényekben, úgy az idén rekordtermésre lehetett volna számítani, ami megközelíttette volna a 90 ezer tonnát. A szántóföldi zöldségeknél a kár országosan elhanyagolható.

HBN