A termékenyebb talaj nem kunszt – Hadházon van rá a bizonyíték

Virágoskúton is megfordultak a tanulmányút résztvevői
Virágoskúton is megfordultak a tanulmányút résztvevői - © Fotó: Magánarchívum
Hajdúhadház – Thermo komposztálással igyekszik javítani a homokos talaj minőségét Erdődi Imre gazdaságvezető hajdúhadházi biokertjében.

Mint az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány munkatársainak elmondta, a szén és nitrogén tartalmú anyagokat (kukoricaszár, apríték, fű, zöldségmaradványok) 35:1 arányban, szecskázóval keverik össze, belocsolják és prizmába pakolják. Majd a 65 fokot is elérő hőtermelés után 3-4 hónap múlva hasznosítják.

Megmutatták, hogyan kell

Az alapítvány képviselői a komposztálást célzó hajdú-bihari tanulmányútjukat Hajdúböszörményben, a Hajdúsági Regionális Hulladéklerakó és Kezelő Telepen folytatták, ahol Sánta Krisztián a lakossági zöld anyagok komposztálását mutatta be. – A darálás, keverés hatalmas munkagépekkel történik. Sajnos, sokan nem szelektálják megfelelően és kommunális hulladékot is tesznek a bio gyűjtőedénybe. A telepen a rostálást követően az útépítéseket követő zöldfelületek kialakításához kiválóan megfelel az így, 6 hónap alatt elkészült komposzt – tájékoztatott a hulladékgazdálkodási divízióvezető. A balmazújvárosi Virágoskúton Rózsa Pétert kukoricafosztás közben találták. Nála semmi sem hulladék, a zöld, nitrogénben gazdag anyagokat az állatoknak adják és a szalmával kevert trágyát halmozzák a fóliasátrak közé. A komposztálási eljárást az időre és a természetre bízzák, 2-3 év alatt kiváló talajjavító anyaggal tudják ellátni a kertet. A kazánok hamuját szintén beforgatják, míg a teljesen kiszáradt trágyával olykor fűteni is tudnak.

HBN

Címkék: ,