Helyi közélet

2007.12.09. 14:09

A száguldó szakácsok világa

<p>„Csak a férfiak rendelkeznek azzal a technikai készséggel, fegyelemmel és szenvedéllyel, amely a főzést következetesen a művészet szintjére emeli” – állítja a világhírű francia séf, Fernand Point.</p>

Ennek az elvnek eleget téve készítenek különleges finomságokat az autópályákon közlekedő kamionsofőrök, akik az előírt pontosság miatt nem sokat lazíthatnak, de egy kis sofőr-főzőcskére mindig szakítanak időt a vasárnapi kamionstop alkalmával.

„Sofőr-gulyás”

A nagyobb logisztikai társaságok, társcégeik kamionjait beengedik a vállalati udvarba, ahol a gépkocsivezetőknek több lehetőségük van a pihenésre és a főzésre is. Néhol komplett konyha áll rendelkezésükre tűzhellyel, mikrohullámú-sütővel és hűtőszekrénnyel felszerelve. A vezetési idő letelte után egy hosszú hétvégén minden sofőr megengedhet magának egy kis lazítást. Összeülnek négyen-öten, majd jókora lakomát csapnak néhány üveg sör társaságában.

Igazi férfias étkek kerülnek ilyenkor az asztalra. A bevásárlás után előkerülnek az alapanyagok, mint a szalonna, a kolbász, a csülök, a krumpli, a répa és a bab, melyekből ínycsiklandó „sofőr-gulyást” állítanak össze, alig két-három óra alatt. Friss, fehér kenyérrel megeszik, majd jóllakottan egymás kalandos történeteit hallgatva, a megérdemelt sört is elfogyasztják.

Néhány órás beszélgetés és iszogatás után, vacsoraidőben terítékre kerül az eredeti „sofőr-rántotta”, melyben a tojást gombával, vöröshagymával és kolbásszal sütik készre, majd sóval, pirospaprikával és borssal ízesítik.

Pótkocsik között

Vannak olyan szállítmányozó cégek, akik nem állnak kapcsolatban társfuvarozókkal, így gépkocsivezetőik kénytelenek a szabadban elkészíteni a hétvégi ebédet. Egy vérbeli sofőr mindig készenlétben áll, ha főzőcskézésre kerül sor. Időnként egyedül, de legtöbbször társaságban töltik el a kötelező pihenőidőt, így megosztják egymással remekműveiket is, amelyeket a pótkocsik között, kisebb kempinggázon készítenek el.

A pótkocsi csomagtartójában mindig ott lapul egy kisasztal valamint néhány kempingszék, ha esetleg a parkolóban nem lenne lehetőség arra, hogy asztali terítéknél kezdjenek neki az étkezésnek. A

 közös főzések alkalmával gyakran készítenek zöldséglevest, brassói aprópecsenyét és sóletet, de ha kevesebb idő áll rendelkezésükre, akkor az otthonról vitt étkeket melegítik fel, és azzal csillapítják éhségüket. Ha az időjárás nem kedvez nekik, akkor a traktor fülkéjében, tévénézés közben fogyasztják el ebédjüket, illetve vacsorájukat.

Így is lehet

Gyakran előfordul, hogy vezetés közben éheznek meg. Ilyenkor előszeretettel fogyasztanak csokoládét – amely véleményük szerint az éberségüket is megőrzi, – valamint ízletes sós vagy édes süteményeket, melyeket a külföldi üzletekben, kedvező árakon szereznek be.

Vannak olyan sofőrök is, akik nem akarják a szabadidejüket főzéssel elfecsérelni, így inkább kényelmes körülmények között kisebb vendéglőkben vacsoráznak meg esténként. Ez esetben azonban a költségek jóval magasabbak.

Európa legtöbb országának autópályáin úgynevezett autogrillek épültek, ahol az adott nemzet különlegességeit kóstolhatják meg a vendégek. Olaszországban például eredeti bolognai spagettit, milánói makarónit és kemencében sült pizzát szolgálnak fel, de mindezekért borsos árat kell fizetni.

Pandúrgulyás ínyenceknek

Köztudott, hogy a magyar gulyás nemzetközileg elismert specialitás, rengetegen szeretik, az elkészítése nem igényel hosszú órákat, így még a sofőrök is szívesen szánják az idejüket arra, hogy megfőzzenek egy kis adag, különleges ízesítésű gulyáslevest.

Hétvégi étkezések alkalmával a háziasszonyok is kipróbálhatják a kamionosok egyik kedvenc pandúrgulyását, mely különleges fűszerekből, borjúhúsból és gombából készül.

Pandúrgulyás

Hozzávalók: 50 dkg borjú, 15 dkg libazsír, 10 dkg vöröshagyma, só, pirospaprika, 25 dkg fehérgyökér, 30 dkg sárgarépa,1 csokor petrezselyem, 30 dkg champion gomba, 50 dkg sertésvelő, 2 csomag kapor, tárkonyecet, majoránna, kevés mustár, 2 dl citromlé, 2 dl tejföl, 15 dkg liszt, 10 dkg vaj.

Elkészítés: A borjúapróból a hozzávalókkal hagyományos pörköltet készítünk. Csontlével – ennek hiányában vízzel – felengedjük. Beletesszük a kockákra vágott fehérgyökeret, sárgarépát, a felszeletelt gombát és a sertésvelőt. Tárkonyecettel, kevés mustárral, citromlével ízesítjük, megszórjuk apróra vágott kaporral, petrezselyemmel és tejföllel gazdagítjuk. Melegen tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában