fejlesztések

2020.05.01. 18:00

Az ütemtervnek megfelelően halad az észak-balatoni vasútvonal villamosítása

A koronavírus okozta járványhelyzet jelen pillanatban nem befolyásolja a munkálatokat.

A koronavírus okozta járványhelyzet jelen pillanatban nem befolyásolja a Balaton északi partján elhelyezkedő vasútvonalon a villamosítást, a kivitelezés az ütemtervnek megfelelően halad – közölte a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt..

A közlemény szerint

április végére befejeződtek a balatonakarattyai nyíltvonali szakaszon fekvő csittényhegyi alagút átépítési munkálatai.

Az 1909-ben átadott 96 méter hosszú alagútban a vasúti pályát 20-40 centiméterrel süllyesztették le, hogy az alagútban kiépülhessen a villamos felsővezeték az érvényben lévő előírásoknak megfelelően, valamint korszerű betonlemezes felépítményt építettek az alagút teljes hosszában.

Balatonfűzfő állomáson a kihasználatlan vágányokat elbontották, új vágányokat építettek, akadálymentes peronok várják az utazókat. Az esőbeállók készre szerelése, a peronbútorzat telepítése, a teljes körű tereprendezési és a padkaépítési feladatok elvégzése a 2021 tavaszán esedékes műszaki átadásra várható – tájékoztatott az NIF.

A közleményben beszámolnak arról is, hogy a vonal több szakaszán horganyzott acéloszlopokat építettek ki, és a helyére került a felsővezeték a Szabadbattyán-Polgárdi Ipartelepek, Polgárdi-Csajág és Balatonalmádi-Alsóörs szakaszokon.

A következő nagyobb építési ütem a nyári főszezon után, várhatóan szeptember végén kezdődik.

Ekkor átépül Polgárdi, Balatonkenese és Alsóörs állomás, valamint befejeződik a felsővezeték-rendszer kiépítése. A beruházás befejezése 2021 nyarán várható, ezt követően már villamosított pályán közlekedhetnek a szerelvények.

A fejlesztések az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) meg bízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő beruházásában valósul meg európai uniós forrásból, a kivitelezést az ÉB 2018 Konzorcium – amelynek tagja a Vasútvill Kft. és R-Kord Kft. – végzi nettó 23 milliárd forint értékben – tájékoztatott NIF.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában