A tárgyalóteremben akarták elfogyasztani az idézési papírba csomagolt drogot

Akt.:
A tárgyalóteremben akarták elfogyasztani az idézési papírba csomagolt drogot
© Illusztráció: Matey István
Debrecen – Kedden másodszor maradt el a tárgyalás F. Á. ügyében a Debreceni Járásbíróságon, akit azzal vádolnak, hogy egy bírósági tárgyaláson akart drogot átadni bűntársának. Ahogyan korábban, úgy most sem jelent meg a bíróságon.

A személyes idézés miatt számítani lehetett arra, hogy megérkezik, s amikor nem így történt, a bíró némi várakozást követően rendőri elővezetést rendelt el. A vádlott által megadott cím azonban hamisnak bizonyult, így nem sikerült őt előállítani. A bíróság elfogatóparancsot adott ki ellene – tájékoztatott a fejleményekről Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék sajtószóvivője.

F. Á.-t csekély mennyiségű új pszichoaktív anyaggal visszaélés vétségének kísérletével vádolják.

Az ügyészség szerint 2017. április 12-én F. Á. vádlott és S. J. ellen egy lopási ügyben tartott tárgyalást a Debreceni Járásbíróság, melynek mindketten vádlottjai voltak. A tárgyalást megelőzően az akkor szabadlábon védekező F. Á. és az előzetes letartóztatásban lévő S. J. is a folyosón várakozott, a büntetés-végrehajtási őrökkel együtt. A vádlott várakozás közben elővette zsebéből a becsomagolt kábítószert és társa felé mutatta, jelezve, hogy azt neki hozta.

A tárgyalás alatt F. Á. és S. J. egymás mellett ültek a vádlottak padján, az őrök pedig S. J. háta mögött foglaltak helyet. Tárgyalás közben F. Á. kihasználva, hogy nem őket figyelik, elővette zsebéből a kábítószert. A „szintetikus kannabinoid” a bírósági tárgyalásra szóló idézésbe volt becsomagolva. F. Á. ökölbe szorította kezét, benne a csomaggal, S. J. combjára helyezte, majd egyre közelebb húzódott társához, hogy átadhassa. Az egyik őr azonban észrevette ezt és felszólította F. Á.-t, hogy adja át neki a tenyerében rejtegetett csomagot. A tárgyalás félbeszakadt, a bíró értesítette a rendőrséget, akik aztán a helyszínen lefoglalták a kábítószert.

Az anyag későbbi vizsgálata során kiderült, hogy a hasis és a marihuána hatóanyagához hasonló hatású, mesterségesen előállított vegyületről van szó. A vádlottnál lefoglalt mennyiség nem éri el a csekély mennyiség felső határát.

HBN