Helyi közélet

2015.08.01. 16:32

Még mindig nem szállítják el a mérgező hulladékot a lászlóházi és debreceni lerakókból

Debrecen - A februári állapot szerint nem szennyeződött a talajvíz Balmazújváros-Lászlóházán.

Debrecen - A februári állapot szerint nem szennyeződött a talajvíz Balmazújváros-Lászlóházán.A Debrecenben található Határ úti és a balmazújváros-lászlóházi veszélyeshulladék-lerakó telepek felszámolása 2–4 hónap alatt zajlik le. A mentesítés akár már a kora nyáron elkezdődhet és ha minden jól megy, ősszel be is fejeződhet – közölte márciusban portálunkkal a Földművelésügyi Minisztérium. Arról is beszámoltak, hogy a telepeken található hulladékok egyik része galvániszap-lerakóba kerül, másik részét égetőbe viszik. Korábbi hírek szerint a kormány 400 millió forintot biztosít a kármentesítésre.

Nem tudni, mikorra

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda mostani tájékoztatása szerint a telephelyek felszámolása két ütemben történik majd. Az első ütemben kiírják a mentesítésre vonatkozó közbeszerzési pályázatot. A második ütemben a tönkrement tárolóedényekből újakba csomagolják át az anyagokat, aztán elszállítják a megsemmisítőkbe, végül megtisztítják a területeket. (Balmazújváros-Lászlóházán kijavítják a csapadékvíz-elvezető rendszert.) Az első ütemre vonatkozó közbeszerzési eljárást várhatóan augusztusban indítják el, szerződéskötésre szeptemberben kerülhet sor. A feladatok befejezésének időpontja ezek lefolytatásától, valamint a kivitelezés ütemezésétől függ.

Méreg nélküli a víz

Azt is megtudtuk, hogy a telephelyeket jelenleg a nap 24 órájában őrzik. A Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség 2015. február 2-án a balmazújváros-lászlóházi telephely monitoringkútjaiból mintát vett, a minták elemzése azonnali kárelhárításra okot adó szennyezést a talajvízben nem tárt fel.

Csak elvileg kezdhető újra

A Határ úti telepen az égetés csaknem három éve szünetel hivatalosan, amit a helyi zöldhatóság tiltott meg, azért, mert sok jogszabálynak nem felelt meg a tulajdonos Chase Coorporation Kft. Például nem továbbították online módon, folyamatosan a kéményből kiáramló füst összetételéről szóló adatokat. A céget most felszámoló Cash & Limes Vagyonkezelő és Felszámoló Zrt. a kazánt is értékesítheti, de szakemberek szerint erre kevés az esély, mert az esetleges vevőnek több tízmillió forintot kellene ráköltenie, ami egy ilyen kapacitású égető esetében nem érné meg.

HBN–OCs


Debrecen - Őszre ígérik a debreceni és a lászlóházi veszélyes hulladékok elszállítását.


Debrecen - Az állam ad pénzt a Határ úti egyik veszélyeshulladék-lerakó felszámolására.


A kormány 400 millió forintot biztosít a Hortobágyi Nemzeti Park szomszédságában található veszélyeshulladék-tároló felszámolására - jelentette be a helyszínen a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára csütörtökön a sajtó képviselői előtt.


Felszámolják Balmazújváros-Lászlóháza veszélyeshulladék-tárolóját; a kormány 400 millió forintot biztosít a tároló felszámolására, a területen felhalmozódott mintegy 3500-3700 tonna veszélyes hulladék csaknem 70 százalékának elszállítására, illetve a szükséges kármentesítés elvégzésére - számolt be Kovács Zoltán kormányszóvivő a szerdai kormánydöntésről az M1 hírcsatornán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában