A tanulási zavarral küzdő gyerekekre hívják fel a figyelmet

Minden tizedik, körülbelül 150-200 ezer gyerek küzd valamilyen tanulási zavarral itthon.

Az ő problémájukra hívják fel a pedagógusok és a szülők figyelmét az Első Hiper Napon, vasárnap Budapesten. A szakemberek szerint a diszlexiás, diszgráfiás, diszkalkuliás és hiperaktív gyerekek is ugyanolyan karriert futhatnak be, ha a megfelelő módszerekkel tanítják őket.

Ez nem betegség és nem átmeneti állapot, hanem egy működési mód, amit folyamatosan figyelni kell, és mindenképpen szükség van fejlesztésre is – mondta a tanulási zavarokról a Független Hírügynökségnek az Első Hiper Nap szervezője, a Gyermekház Iskola vezetője. Kunné Szörényi Katalin szerint Magyarországon minden tizedik gyerek küzd olvasás-, számolás-, vagy írászavarral, illetve hiperaktív.

A tanulási, magatartási problémákkal küzdő gyerekeknek az átlagostól eltérő oktatásra van szükségük, és otthon is különlegesebb odafigyelést igényelnek. Kunné Szörényi Katalin azt tanácsolja a szülőknek, hogy határozott, rövid kéréseket, utasításokat adjanak gyereküknek, hogy könnyebben fel tudják dolgozni az információkat. A szakember szerint azonban fontos az is, hogy olyan kihívás elé állítsák őket, amivel meg kell dolgoztatni az agyukat.

Több jel is utalhat arra, hogy a gyerek valamilyen funkciózavarral küzd. Az Első Hiper Nap szervezője szerint ilyen lehet, ha gondot okoz a jobb és bal, vagy éppen az alatt és a fölött megkülönböztetése. Szintén utalhat valamilyen tanulási nehézségre, ha a gyerek iskolába kerülve elveszíti a jó kedélyét, vagy éppen a jó kommunikációs készségét. Az is intő jel, ha nehezen tanulja meg a betűket.

A szakember szerint az ilyen típusú gyerekek kezelésénél nagyon nagy hiányosságok vannak a felsőoktatásban, hiszen még a tanítóképző főiskolákon is csak egy felvehető kurzus a sajátos nevelési igényű gyerekek tanítása. Kunné Szörényi Katalin hozzátette: miután legalább minden tizedik gyerek küzd valamilyen tanulási problémával, ez azt is jelenti, hogy minden pedagógus legalább egy ilyen gyerekkel találkozik a munkája során.

A Gyermekház Iskola vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: az időben hozzájuk kerülő gyerekek nagy többsége sikeres a felsőoktatásban, mindegyikük el tud helyezkedni, és jól teljesít a munkahelyén. Kunné Szörényi Katalin hozzátette: minden évben szeretnék megrendezni a Hiper Napot Valentin nap környékén, mert – mint mondta – ez az ünnep egymás elfogadásáról is szól.