A tantestület demokráciát érez – Reagáltak a földesi iskolából

Életkép a földesi iskolából: a volt pedagógus munkaviszonya tavaly októberben járt le (felvételünk illusztráció)
Életkép a földesi iskolából: a volt pedagógus munkaviszonya tavaly októberben járt le (felvételünk illusztráció) - © Fotó: Matey István
Földes – Bár az igazgató korábban elzárkózott, cikkünk után a tantestület, aminek ő is tagja, reagált a kifogásokra.

Horváth Sándorné igazgató helyett a Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola nevelőtestülete reagált a Befelé simogatnak, kifelé pedig zárnak című cikkünkre. Miként azt a Hajdú-bihari Napló április 5-i számában megírtunk, az iskola egykori tanára – aki kérésének eleget téve a nevét megváltoztattuk, s Egyházi Tamásként emlegettük – az iskola belső életéről mesélt, részletesen kitérve az általa tapasztalt visszásságokra, azokról dokumentumokat is mutatva.

Ügyek eltussolását látta

Egyebek mellett elmondta, hogy Horváth Sándorné, az iskola igazgatója megtiltotta az etikatankönyvben szereplő, az abortuszt bemutató Néma sikoly című film levetítését, beszámolt egy iskolagyűlésről, ahol az egyik volt kollégája – idézzük – kirángatott egy diákot a sorból, majd a fejét a falhoz verte, illetve egy másik diákot pedig az asztalhoz szorított, s azt is állította, hogy az igazgatóhelyettes egyesével behívatta a tanári kar tagjait, s nyílt színvallásra kényszerítette őket, támogatják-e Horváthnét a második igazgatói ciklusának elkezdésében.

A cikk megjelenése utáni reagálásban hosszan sorolják az iskola és a pedagógusok eredményeit, több helyütt megismételve azokat az információkat, amelyeket a cikk is részletesen taglalt.

Visszautasítják a fiatal tanár azon mondatát, amely szerint „sorozatos, megdöbbentő visszaélések történtek a Földesi Karácsony Sándor Általános Iskolában”. Azt írják, az intézményben mindig a demokrácia volt a jellemző és soha senkire semmit nem erőltettek rá. Az igazgatóválasztás kapcsán kiemelik: „közülünk senki sem volt »színvallásra kényszerítve!« Jelenlegi igazgatónkat testületünk egyöntetűen támogatta”.

Nem tagadják, hogy konfliktusok előfordulnak az intézményben, de állítják, az érintettek bevonásával mindent alaposan kivizsgálnak, ügyeket nem tussolnak el. Egyházi szavaira reflektálva azt írják: a cikkben részletezett tanár-diák konfliktus „kevésbé fedi a valóságot”; a tanulót jogsérelem nem érte, a szülő elnézést kért a gyermeke viselkedése miatt – magyarázzák, hozzátéve, hogy az említett tanárt soha nem bocsátották el.

Fenyegető üzenetek

Állítják, Egyházit fizikai atrocitás nem érte, s azt is, a férfi „az általa elkövetett hibák kijavításáért semmit nem volt hajlandó tenni”. Hozzáteszik, nem tudják, mi volt a férfi szándéka azzal, hogy „igazgatónkat, kollégákat, szülőket »felkeresett« egy-egy megbántó, zaklató, fenyegető SMS-üzenettel”. Egyébként pedig gratuláltak az álnév megalkotásához, azt írták ugyanis, hogy Egyházi Tamás a Földesen működő mindkét egyház vezetőjével vitába keveredett, velük haragot tart.

HBN


Hónapokig vártunk rá…

Ahogy azt a cikkben írtuk, hónapokon át küzdöttünk azért, hogy Horváth Sándorné igazgatónő érdemben reagáljon a vezetést és az intézményt ért komoly kritikákra, megkereséseinket viszont különböző okokra hivatkozva visszautasította. Kitartó érdeklődésünk alapján végül elhívta munkatársunkat az intézménybe, ahol részletesen beszélt Egyházi Tamás kifogásairól. Néhány nappal később azonban visszavonta nyilatkozatát. A pedagógus által elmondottakat helyenként árnyalták forrásaink, köztük kollégái, ezeket részleteztük a cikkben. A tanár és az iskolavezetés konfliktusát a magunk részéről ezzel lezártnak tekintjük.