A tankönyvek mellett (tan)DVD-k

A tankönyvek mellett (tan)DVD-k
Tudássztráda, ezzel a címmel nyílt meg a 14-ik miskolci Tankönyv-, taneszköz- kiállítás és vásár kedden az ITC-ben.

Tankönyvek, térképek, atlaszok, oktató filmek, és taneszközök, a legjelentősebb hazai tankönyvkiadók, és számos szakmai konferencia. Így fest a három napos rendezvény. A kiállítók többsége már nem először vesz részt a miskolci rendezvényen, amelynek egyik legnagyobb előnye – a kiadók szerint – hogy három napos, így több lehetőség van a bemutatkozásra. A szervezés jó, a kiállító tér átlátható, a kínálat gazdag – röviden így összegzi az egyik részt vevő a Tudássztrádát.

Süveges Ottó az ELT Hungary területi vezetője, a cég először vesz részt a miskolci tanszerkiállításon. Minden évben kaptak meghívót, de kínálatuk most, az általános iskolai tankönyvekkel vált teljessé, ezért csak az idén pakoltak ki Miskolcon. Azt, hogy sikeres lesz-e számukra a rendezvény csak a februári tankönyvrendeléseknél derül majd ki – mondta Süveges Ottó. Hozzátette: „Egy ilyen kiállításon nem lehet pénzt keresni , ez reklámnak jó. Miskolcon és környékén több iskolának már most is szállítunk könyveket, de eddig ők kerestek meg minket, most mi jöttünk hozzájuk.”

Könyv helyett…

Érdekessége a kiállításnak, hogy nemcsak tankönyveket, de oktató DVD-filmeket is találhatunk. Már itt is megmutatkozik a változás, azaz a diákok szívesebben nézik a tévét, mint hogy könyvet olvassanak. A tankönyvgyártók pedig gyorsan reagáltak erre a piaci igényre, hiszen az egyik kiállítónál könyvek helyett „csak” DVD-ket találunk. Szőke Zoltán, a a cég értékesítési vezetője elmondta, ez most újdonságnak számít, de cégük már 15 éve forgalmazza a filmeket. Ezek irodalmi, történelmi, födlrajzi, biológiai témájú lemezek, és a diákok körében nagyon népszerűek. A tanárok egyelőre csak barátkoznak a DVD-kel, de van olyan iskola, ahol az igazgató kijelentette, tanárai még nem nőttek fel az ilyen fajta oktatáshoz – mondta Szőke Zoltán. – Pedig van itt minden, sőt még több is, mint a tankönyvekben. Az egyik legnépszerűbb DVD például a Verstár, nem véletlenül, hiszen 49 magyar költő összes versét tartalmazza.

NSZR