Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.03. 16:03

I. Almavirág ünnep Csengerben

<p>Csenger - Almavirágot szenteltek a csengeri almáskertekben a történelmi egyházak részvételével a gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdák. <dia width="900" height="700" alt="I. Almavirág ünnep Csengerben 2008.05.03."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/I__Almavir_g__nnep_Csengerben_2008_05_03_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="I. Almavirág ünnep Csengerben 2008.05.03." /></a></dia>&#160;<dia width="900" height="700" alt="Almavirág-forgatag hagyományokkal 2008.05.03."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Almavir_g_forgatag_hagyom_nyokkal_2008_05_0/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Almavirág-forgatag hagyományokkal 2008.05.03." /></a></dia></p>

Almavirág-forgatag hagyományokkal

Szakmai program és vásári kavalkád várta az első Almavirág ünnepre látogatókat.

A szatmári térség lakói jól tudják, csengeri rendezvény nem lehet alma nélkül. A város éveken át megrendezett népszerű fesztiválja, az Almanapok után, ezúttal Almavirág ünnepre invitálták a helyiek a látogatókat.

A szombati találkozó a mazsorettek felvonulását követően szakmai programmal indult: a Bagossy úti almáskerteket a város vezetése és szakemberei társaságában Gárdosi Péter, az FVM Agrárpiaci Főosztályának vezetője tekintette meg, majd az egyházak képviselői megszentelték a gazdák által hozott virágos almafaágakat.

Ezalatt a városközpont vásári hangulatot idéző forgatagában a helyi intézmények dolgozói és egyesületek tagjai hagyományos ételekkel kínálták a látogatókat. A rendezvény részeként megtartott néptánc találkozó, valamint kézműves-bemutató érdeklődők sokaságát vonzotta a helyszínre, s nagy sikert aratott a múzeum udvarán berendezett néprajzi, népművészeti kiállítás. Ez utóbbi a Csenger romániai testvértelepülése, Negresti hagyományait mutatta be, s külön örömet jelentett a látogatók számára, hogy a helyszínen készülő avassági ételeket meg is kóstolhatták.

Az első Almavirág ünnepet az említetteken túl vetélkedők, divatbemutató és sztárvendég koncertje színesítette. A Roy és Ádám zenekar fellépése után a Retro Boys partyja zárta a hagyományteremtő szándékkal megrendezett találkozót.

- Koncz Nóra -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!