A talajok kívánták a vizet

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: HBN archív
Debrecen – Igen nagy, 15-20 fokot meghaladó mértékű hőingás jellemezte február elejét. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumából.

Lassú, de jelentős enyhülés jellemezte február első dekádjának időjárását térségünkben. Nagyobb mennyiségű csapadék nem hullott, de a hó olvadása nyomán folytatódott a talajok nedvességkészletének feltöltődése.

Téliesen indult

Kifejezetten télies, éjjel erősen fagyos, nappal azonban kevéssel fagypont feletti hőmérsékletű idővel indult február hónapunk. A korábbi havazások összetömörödött, jeges hótakarója a nappali olvadás ellenére még kitartott, így a kevésbé felhős napokon hajnalonként mélyre süllyedt a hőmérő higanyszála. Harmadika és ötödike között nem egy helyen a -15 °C-ot is elérte a hőmérséklet, a leghidegebbet, -15,9 fokot Mérken regisztráltuk.

Igen nagy, 15-20 fokot meghaladó mértékű hőingás jellemezte az időszakot, hiszen a fagyos éjszaka után a déli órákra +4-+6 fokig is felmelegedett a levegő. Ez elsősorban a fás szárú növényeinket károsíthatta, a hasonló körülmények könnyen előidézhetik a kéreg felrepedését. Az időszak további részében az éjszakai fagyok gyengültek, a nappali felmelegedés mértéke pedig megközelítette, sőt sokfelé elérte a +10 °C-ot. Csupán a dekád közepén előforduló ködösebb napokon maradt nappal is fagypont körül a hőmérséklet.