Magyarország

2013.04.26. 17:29

Portik-Laborc - Gyurcsány nem lát szégyellni-, takargatni valót

Szeged, 2013. április 26., péntek (MTI) - Nem lát szégyellni-, takargatnivalót Portik Tamás és Laborc Sándor találkozói kapcsán Gyurcsány Ferenc, aki szerint a nyilvánosságra került dokumentumok manipuláltak.

Szeged, 2013. április 26., péntek (MTI) - Nem lát szégyellni-, takargatnivalót Portik Tamás és Laborc Sándor találkozói kapcsán Gyurcsány Ferenc, aki szerint a nyilvánosságra került dokumentumok manipuláltak.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pénteki szegedi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, miniszterelnökként nem volt tudomása ilyesfajta operatív titkosszolgálati akciókról. Mint mondta, Laborc Sándor titkosszolgálati vezetőként azért találkozott Portik Tamással, hogy információkhoz jusson a politikai világával korrupt kapcsolatokat ápoló rendőrökről, ügyészekről, bírókról.

"Ez a titkosszolgálat dolga. Onnan kell információt szerezni, ahol van, a bűn világáról a legtöbb információ a bűn világának környékén van" - mondta a képviselő.

Laborc Sándor szabályozott módon, dokumentált körülmények között találkozott Portik Tamással, beszélgetésükről a titkosszolgálat eszközeivel készült felvétel, az elhangzottakat jegyzőkönyvezték, a dokumentumokat irattározták - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

A politikus úgy véli, a találkozókról nyilvánosságra hozott leiratokat azonban manipulálták, a lényeg a nyomdafesték, a kitakarások mögött van. Szemléletes, hogy az időben hosszabb ideig tartó találkozóról készült leirat a rövidebb - hívta fel a figyelmet a pártelnök.

A nyilvánosságra került anyagokból semmit nem tudunk meg a találkozóban kulcsszerepet játszó politikai, rendőrségi, ügyészségi, bírói összefonódásokról, ezek rendre ki vannak húzva - mondta a korábbi kormányfő. Hozzátéve: feltételezhető, hogy a vágatlan anyagban több gyanú is megfogalmazódik fideszes politikusokkal szemben.

Gyurcsány Ferenc szerint a média közreműködésével elindult végtelenül tisztességtelen lejáratókampány beleillik a Fidesz botránypolitizálásába.

Ha a kormány úgy gondolja, hogy Laborc Sándor bűnt követett el, akkor hivatalból indítson eljárást ellene, tegye meg feljelentést, ha viszont nincs ilyen, hagyják abba a mocskolódást – jelentette ki a honatya.

Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát hétfőn oldotta fel az Alkotmányvédelmi Hivatal, az anonimizált leiratokat kedden feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága honlapjára. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!