A szürkemarha 19 árnyalata

Akt.:
A szürkemarha 19 árnyalata
© Fotó: Derencsényi István, archív
Debrecen – Hajdú-Bihar lehetne a referenciamegyéje a Kárpát-medencét átszelő hajtóutaknak.

A Magyar szürkék útja – Oxenweg címmel konferenciának ad otthont Hajdúnánás november 14-én – tájékoztatott Szólláth Tibor, Nánás polgármestere pénteken, a Megyeházán. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a megyei önkormányzat által is támogatott esemény már a harmadik; 2013-ban Hajdúböszörmény, 2014-ben Balmazújváros rendezett nemzetközi konferenciát a témában.

A szürke árnyalatai

Ezüstfehér, ezüstszürke, kékszőrű, darvas, daru, sötétdaru, rigószőrű – csak néhány a 19-ből: ennyi árnyalatú szürkemarhát alkotott a természet – villantotta fel Pajna Zoltán, a Megyei Közgyűlés elnöke a tájékoztatón, s kiemelte, a magyar nyelv színességét is bizonyítja a Hajdúság jelképe, amely több, mint egy haszonállat. Léte munkát, szakmát és kultúrát adott, sőt a népi kézművesség fejlődését is eredményezte.

Az idei konferencia is az érdeklődés felkeltését szolgálja, emellett tárgyalja azt a három tematikus megyei útvonalat, amely 12 település mentén – a régi hajtóutak mintájára – kínál látnivalókat. Pajna Zoltán kiemelte, hogy a regionális operatív programban (ROP) 3,2 milliárd forint áll rendelkezésre a megyében turisztikai célú fejlesztésekre.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere büszkén említette, hogy egykor Nánáson volt a legtöbb marha; településük 24 ezer hektáros térsége mindig vízjárta terület volt, ahol nagy hagyománya volt a legeltetéses állattartásnak az 1950-es évekig. Az önkormányzat határában újabban több száz őshonos állat legel, mert újra letették a közösségi állattartás alapjait. A magyar szürkék egykori – Nürnbergig terjedő – hajtóútját is felidéző november 14-i Oxenweg-konferenciához igazítva rendezik meg a város melletti Kendereskertben a behajtási ünnepet. A Kendereskert maga a múlt egy szelete, ahol a pásztorhagyományok újjáélednek, újra előkerül a rovásfa, amelyen a pásztor elszámol az állatokkal.

HBN


A 3 hajtóút

A három tematikus „hajdúutat” Debrecen-Hajdúböszörmény-Hajdúdorog-Hajdúnánás, Hajdúböszörmény-Balmazújváros-Nagyhegyes-Hajdúszoboszló-Nádudvar-Püspökladány, és Hajdúböszörmény-Hortobágy-Egyek-Tiszacsege települések érintésével alakítják ki. A 0. kilométer a böszörményi szürkét ábrázoló szobor lesz. Egykor számos csárda, fészer, pihenőhely volt a hajtóutak mentén, ahol most a tervek szerint az ősi népi mesterségeket is befogadó bemutatótereket alakítanak ki, s hozzáigazítják a kerékpárút-fejlesztéseket.​
hirdetés