A szószóló

A szószóló
Ágh Ferenc sok évvel ezelőtt jelent meg először a Napó szerkesztőségében. Fotókat hozott karambolos autókról, helyszínelő rendőrökről, összetört szalagkorlátról. Szabó Katalin jegyzete

Az utóbbit néha hetente kellett javítani, mert Debrecenben, a Hadházi utca felől a Bem tér felé hajtók a Nyíl utcai kereszteződésnél képtelenek voltak lefékezni annyira, hogy ne sodródjanak a szalagkorlátnak.

Statisztikát készített a balesetekről. 2006-ban összefoglalta az ügy eseményeit. Ötven gépelt oldalt tettek ki a beadványok, válaszlevelek, mintegy 80 fényképpel dokumentálta a tarthatatlan állapotot. Húsz különböző hivatali, hatósági sajtóbeli megkeresést tett – eredmény nélkül.

2007 elején asztalomra helyezte a legfrisebb baleseti felsorolást: Január 18., 26., február 4., 7., 16., 22. A következő év januárjában e kereszteződésben halálra gázoltak egy, a zebrán áthaladó idős férfit.

Pár hónapra rá – 2008 tavaszán – az önkormányzat ígéretet tett, hogy a következő év elejére megépítik a körforgalmi csomópontot. Júniusban a következő év őszére tolódott az elkészülés ígért dátuma. 2009-ben az állam magához rendelte az intézkedés jogát.

Áprilisban Kósa Lajos azt nyilatkozta, hogy a kormány a válság miatt hátráltatja a kivitelezést. Júniusban a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ közölte: a munka 2010 tavaszán elkezdődhet.
Ágh Ferenc dokumentációja egyre súlyosabb.

Szabó Katalin

katalin.szabo@inform.hu

Bíróságon támadják a Nyíl utcai körforgalom terveit