A szoptatás előnyökkel jár

A szoptatás előnyökkel jár
A szoptatás előnyökkel jár - © Fotó: Getty Images
Debrecen – A szoptatás jótékony hatással van a testre és a lélekre, emellett gazdasági előnyökkel is jár.

Ha az Egyesült Államokban az asszonyok 90 százaléka 6 hónapig kizárólag szoptatna, akkor 13 milliárd dollárt lehetne évente megtakarítani – derült ki abból az amerikai kormányzati szervek által készített kutatásból, mely a szoptatás gazdasági előnyeit térképezte fel. Dr. Kovács Judit neonatológus hozzátette, a tápszerrel táplált gyermekek fél év alatt mintegy 20 kilogrammot fogyasztanak el, ami súlyos anyagi terhet ró a családra.

Méhösszehúzódást segít

A szoptatásnak azonban nem csak gazdasági előnyei vannak, de az anyára és – mint arról korábban már beszámoltunk – a babára is számos jótékony hatással bír. – Közvetlenül a szülés után, ha a babát az anya mellkasán hagyják és megvárják az első spontán szopást, olyan mértékű oxitocin termelést produkál a kismama szervezete, ami segíti a méh összehúzódását. Ennek köszönhetően a placenta könnyebben megszületik, s a szülést követő vérzés sem olyan súlyos, így az anyuka kevésbé lesz vérszegény a későbbiekben – fogalmazott a szakember.

A szoptatás fogyaszt

Sok kismama nehezen viseli a terhesség alatt felszedett plusz kilókat, amitől természetesen szeretne minél hamarabb megszabadulni. Ebben is segít az emlővel táplálás: hat hónap kizárólagos szoptatással jelentős súlycsökkenést lehet elérni. – A várandóság alatt – hormonális okok miatt – olyan gazdaságos lesz az anyagcsere, hogy a vállakra, combokra és a hasra zsírpárnák rakódnak le. Ennek élettani feladata van, ugyanis a zsírpárnák lebontása nyújtotta energia a tej termeléshez szükséges kalóriáknak nagyjából egyötödét fedezni tudja. Ezért ha valaki 6 hónapig kizárólag szoptat, s kicsit odafigyel az étkezésére, visszanyerheti a terhesség előtti testalkatát – magyarázta a neonatológus.

Kötődés

A szoptatás jótékony hatásai közé tartozik továbbá, hogy csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának rizikóját (kivéve akiknél terhességi cukorbetegség alakult ki). – Emellett kumulatív hatása is van a rheumatoid arthritis, a mellrák, a magas vérnyomás, a hiperlipidémia és az ebből következő szív– és érrendszeri betegségek kialakulásában. Ez azt jelenti, hogy minél hosszabb időt szoptat egy nő az életében, annál nagyobb mértékben csökken a rizikója az említett betegségeknek. Az emlővel táplálás az anya-gyerek kötődést is elősegíti: statisztikai adatok bizonyítják, hogy a gyermek elhanyagolása és bántalmazása sokkal ritkább a szoptató nők körében, mint akik nem szoptatnak. Ezt támasztja alá az is, hogy az első spontán szopás élménye nagyon komoly megerősítést ad az anyai gondoskodó magatartásra – fűzte hozzá a szakember.

HBN–PÁTZ