A szomszédos országokból is van érdeklődés

Életkép a 2013-as Debreceni Nyári Egyetemről
Életkép a 2013-as Debreceni Nyári Egyetemről - © Fotó: Matey István
Közel 200 résztvevővel indul a 87. nyár a Debreceni Nyári Egyetemen. A hagyományos magyar nyelv és kultúra tanfolyam mellett ebben az évben is több konferenciát rendez az intézmény a kurzus ideje alatt. A résztvevők között megnövekedett a környező országokból érkezők száma, amely új jelenségnek számít.

A legfiatalabb diák 15, a legidősebb 75 éves, de a hallgatók nemzetisége is igen széles skálát mutat ezen a nyáron Debrecenben. Argentínától Ausztráliáig, Észtországtól Új-Zélandig 42 országból érkeztek a résztvevők a Debreceni Nyári Egyetem 87. magyar nyelv és kultúra tanfolyamára. A legtöbben Németországból és az Egyesült Államokból fognak magyar nyelvet tanulni, de feltűnően magas az elmúlt évekhez képest a lengyel hallgatók száma (13 fő). A szomszédos országokból még húszan jönnek a Nyári Egyetemre. – Nagyon örülünk, hogy megnövekedett az érdeklődés a közeli országokból. Reméljük, hosszú távon stabilizálódik ez a helyzet, és közös pályázatokban, projektekben is együtt tudunk majd működni a szlovák, a cseh, az ukrán, a lengyel vagy akár az orosz partnerekkel – mondta el Szaffkó Péter igazgató.

Kuriózum az a moldáv fiatalember, aki egy Európa-nap rendezvényein kapott kedvet a magyar nyelv tanulásához. A Nyári Egyetem anyagaiból a debreceni konzul tartott próbaórát pár hónappal ezelőtt Kisinyovban, és ennek eredményeként egy új ösztöndíjast fogad az intézmény a kurzuson. Remélhetőleg ez a hosszú távú kapcsolatépítést erősíti, és a jövőben tud majd tanfolyamokat szervezni a Nyári Egyetem az ott élőknek.

Ebben az évben emelkedett a Magyar Ösztöndíj Bizottság által megítélt ösztöndíjak száma, emellett pedig 20 szerencsés diáknak finanszírozta az itt tanulását Debrecen városa, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata, illetve debreceni cégek, egyesületek. Az FAG mellett új „szponzor” a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány és a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület. Ez utóbbi komplett programot kínál az itt tanulóknak: egy kiállítás keretében bemutatják Debrecen turisztikai látványosságait, szolgáltatásait és intézményeit, majd egy közös slambucfőzésen és borkóstolón is részt vesznek a diákokkal együtt. A Nyári Egyetem vendégeinek így szinte még a városba sem kell bevillamosozniuk, mert a város „helybe jön” nekik.

Érdekes színfoltként Honfoglaló tábort szervezett a Nyári Egyetem a Hajdúsági Múzeummal közösen Hajdúböszörményben gyermekek számára. Az ő egyhetes itt tartózkodásukat az intézmény régi partnere, a Tiszta Formák Alapítvány támogatja, ennek értelmében a résztvevő osztrák, szlovák és szerb gyerekeknek nem kellett fizetniük a táborért.

Körülbelül 30-35 fő érkezik még a Nyári Egyetem szervezésében Debrecenbe egyéb rendezvényekre. Heten a Nem Magyar Anyanyelvű Tanárok konferenciájára, 10-en a Kelet-európa és az angolszász világ kapcsolatairól szóló tudományos eseményre, több mint 10-en a Visegrádi Négyek konferenciájára, illetve 4 amerikai diák, akik a Ferris State nevű amerikai egyetem gyógyszerészhallgatói. Ők nem csak gyógyszerészetet fognak tanulni, hanem az öt hét alatt részt vesznek a „Modern Hungary” című tematikus kurzuson, amely a XIX-XX. századi magyar történelmet mutatja be, illetve az utolsó két hétben bekapcsolódnak a magyar nyelvtanulásba is. Az amerikai diákok a nyelvtanfolyamok, a tematikus kurzusok és konferenciák résztvevőivel együtt ebben az évben is gazdag programkínálatból válogathatnak esténként: a folklórestek mellett lesznek főzőversenyek, szépkiejtési és népdaléneklési megmérettetések, filmvetítések és kvíz Magyarországról, újdonságként pedig versolvasó estek is.

– Debreceni Egyetem –