A szolgáltatóközpontok hajtják az irodapiacot

Budapest – Idén mintegy négyezer munkahelyet hoz létre Magyarországon a szolgáltatóközponti szektor.

Ma már minden tizedik négyzetméter felsőkategóriás iroda egy szolgáltatóközponthoz tartozik Magyarországon. Kisvárosnyi ember dolgozik a még mindig Budapest-centrikus szektorban, ahol a létszámnövekedés idén és jövőre is elérheti a 10 százalékot.

50 ezres határ

Idén mintegy négyezer új munkahelyet hoz létre Magyarországon a szolgáltatóközponti (SSC) szektor, amelyben jelenleg mintegy 100 cég működik, 40–45 ezer magas hozzáadott értékű munkát végző alkalmazottal – hangzott el a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség, a Futureal-csoport és a Kinnarps közös szervezésében megtartott OfficeTrends Brunch 2016 szakmai rendezvényen. Az idei, nagyjából 10 százalékos bővülési ütem várhatóan jövőre is fennmarad, ezzel a hazai SSC-munkahelyek száma átlépheti az ötvenezres határt.

Főváros-centrikus

Az SSC-piac továbbra is Budapest-centrikus (a szektor álláshelyeinek mintegy háromnegyede itt található), de vannak már pozitív példák az ország más részeiből is. Az elmúlt években valamivel nőtt a vidéki nagyvárosok részaránya az SSC-munkahelyek szempontjából. A vidéki központok fejlődésében pedig nehezítő tényező ezen túl az megfelelő irodaépületek hiánya. A hazai irodapiac utóbbi időszakban megfigyelhető fejlődésének komoly alapot adnak a többnyire „A” kategóriás irodákat bérlő SSC-k. Jelenleg az ebbe a körbe tartozó, kiadott irodaterület nagyjából tizedét SSC bérli – hangsúlyozta Dr. Berki János, a Futureal nemzetközi iroda-bérbeadási és vagyongazdálkodási igazgatója.

HBN
hirdetés