A szokásosnál enyhébb az időjárás

A szokásosnál enyhébb az időjárás
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Az esztendő a korábbi időszakokhoz viszonyítva kifejezetten téli idővel indult.

A kezdeti télies napok után összességében a szokásosnál enyhébb idő jellemezte a 2015-ös év első hónapját, az átlagosnak megfelelő csapadékösszeg mellett.

Lassan melegedett

Az esztendő a korábbi időszakokhoz viszonyítva szinte szokatlan, kifejezetten téli idővel indult. Az első dekád során kemény fagyok is előfordultak, elsősorban a nyírségi területeken -20 fok alatti értékekkel, de másutt is -15-17 °C között volt a minimumhőmérséklet a leghidegebb hajnalokon. Ez idő tájt a nappali órákban is csupán fagypont köré emelkedett a hőmérő higanyszála, sőt, 4-6 napon még a maximum sem érte el a nulla fokot. A hónap derekától fokozatos, jelentős enyhülés vette kezdetét 5-10 °C körüli napi csúcsértékekkel, s átmenetileg még az éjszakai fagyok is megszűntek. Az időszak legvégére változékony, de még mindig enyhe idő volt jellemző, éjjelente gyenge fagyokkal, nappal pedig továbbra is 5-10 fok közötti hőmérsékletekkel. A talaj hőmérséklete 5 cm-es mélységben csupán a hónap első felében süllyedt 0°C alá, majd fokozatosan mindenütt megszűnt a gyenge és viszonylag sekély, legfeljebb 10-12 cm mélyre lehatoló talajfagy.

Illusztráció: Getty Images Illusztráció: Getty Images ©

A továbbiakban általában 2-5 fok között állt be a talajhőmérséklet szerte Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Belvízfoltok

A talajfagy a korábban kialakult 5-10 cm vastag hóréteg víztartalmának elnyelését átmenetileg korlátozta, ekkor többfelé alakult ki időszakos, egyelőre nem nagy kiterjedésű belvízfolt, főként Hajdú-Bihar egyes mély fekvésű területein. Mielőtt azonban az újabb jelentős csapadékhullám megérkezett 18-25-e között, a csapadékvíz elszivárgása már jobbára akadálytalanul végbemehetett. A hónap utolsó napjaiban hullott további számottevő – immár folyékony halmazállapotú – csapadékkal a sokéves átlagnak megfelelően alakult január csapadékösszege. A kisebb mennyiségek Szabolcsban (25-35 mm) fordultak elő, a bőségesebb csapadék Hajdú-Bihar déli és középső részein hullott (30-45 mm). Gazdasági szempontból az átlagos csapadékösszeg kedvezőnek értékelhető, a talaj nedvességkészletének feltöltődése optimális ütemben folytatódott. Az 1 m mély szelvény vízhiánya jórészt már csupán 10-60 mm közötti. Emellett hosszabban tartó zord időszak sem tette próbára haszonnövényeink és -állataink alkalmazkodókészségét. A havi középhőmérséklet +3°C körüli anomáliája és az átlagosnál mintegy 20%-kal több napfényes óra ugyancsak jótékony hatást gyakorolt növény- és állatállományainkra.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –