A szociálpedagógia múltja és jövője

Akt.:
A szociálpedagógia múltja és jövője
© Fotó: Derencsényi István
Hajdúböszörmény – Nem csak az egyetemek felelőssége a megfelelő tanárok képzése – hangzott el a konferencián.

„25 éves a szociálpedagógus képzés” címmel tartott konferenciát a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar Szociálpedagógiai Tanszéke az intézmény kollégiumának dísztermében szerda délelőtt. A résztvevők megismerhették a képzések hátterét, a szociális segítségnyújtás helyzetét, valamint a terepgyakorlatot biztosító intézetekről is átfogó képet kaphattak.

– A hajdúváros lassan négy évszázada iskolavárosnak tekintheti magát – jelentette ki Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere. – Az itt élő hajdúknak évszázadokkal ezelőtt is fontos volt a minőségi oktatás. Emiatt megtiszteltetés számunkra, hogy immár negyvenhét éve folyik nálunk egyetemi, azon belül pedig huszonöt éve szociálpedagógus képzés, ami mesterképzéssel bővül a jövőben – ismertette a polgármester.

A kormány segíti a képzést

– A társadalomnak olyan szociális szakemberekre van szüksége, akik képesek alkalmazkodni az emberek problémáihoz – hangsúlyozta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. – Erre csak azok képesek, akik hivatásukként élik meg társaik megsegítését. Az ágazatot azonban nem becsülték meg, illetve az ott dolgozókat fizették meg kellőképpen, ami sokakat eltántorított a szociális munkától. A kormány ezért emelt a béreken és emiatt támogatja januártól az ingyenes képzések indítását. Szeretnénk partnerek lenni mindenben, ami gyarapítja a szociális ellátás területét, mivel úgy gondoljuk, ez egy jó befektetés a nemzet jövőjébe.

Dr. Jávor András, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese elmondta, a felsőoktatási intézmény jelenleg a fénykorát éli, amit mi sem bizonyít jobban, mint a jelentkezők száma.

Jávor András | Fotó: Derencsényi István Jávor András | Fotó: Derencsényi István ©

– Ezt látva döntöttünk úgy, hogy további, határon túli képzéseket indítunk a magyar kisebbség számára – tájékoztatta a jelenlévő egyetemi oktatókat és hallgatókat a rektorhelyettes.

HBN–BR