A szivárgó olaj "túlnyomó részét" fel kell fognia a zárósapkának

A Mexikói-öbölben szivárgó olajkútcsonkra felhelyezett zárósapkának “fel kell fognia” a tengerbe ömlő olaj “túlnyomó részét” – jelentette ki pénteken a British Petroleum (BP) műveleti főnöke.

Doug Suttles, egy amerikai televíziónak nyilatkozva. A brit olajcégnek csütörtök este sikerült elhelyeznie a tengerfenéken lévő csonkra az olajfogó sapkát, távirányítású tengeralattjárók segítségével.

Suttles, az ABC amerikai televízió reggeli hírműsorának nyilatkozva elmondta, hogy a sapkának képesnek kell lennie arra, hogy a kútból ömlő olaj “túlnyomó részét” felfogja. A terv szerint a felfogott olajt a sapkához kötött csővezetéken keresztül szivattyúzzák fel hajókra. A BP műveleti főnökének elmondása szerint valamikor pénteken tudják majd meg, hogy a módszer a terveknek megfelelően működik-e, valamint azt, hogy pontosan mennyi olajt tudnak felfogni.

Az amerikai kormány becslése szerint a tengerbe ömlő olaj mennyisége naponta 12 ezer hordó és 19 ezer hordó között áll. Ez azt jelenti, hogy az április 20-án felrobbant, majd két nappal később a mélybe süllyedt Deepwater Horizon nevű olajfúróból már legalább 83 millió liter olaj szivárgott a Mexikói-öbölbe, az Egyesült Államok legsúlyosabb környezeti katasztrófáját okozva.

Közben a Fehér Ház bejelentette, hogy Barack Obama amerikai elnök lemondta Ausztráliába, és Indonéziába tervezett látogatását, hogy a katasztrófával foglakozhasson. Az amerikai kormány egy nappal korábban 69 millió dolláros (16 milliárd forint) számlát nyújtott be a BP-nek. Ennyit költöttek ugyanis eddig az olajszennyezés elleni küzdelemre az amerikai szövetségi hatóságok.

– Független Hírügynökség –