Helyi közélet

2014.03.07. 14:30

Angyali védelem

Debrecen - Nőktől – nőnap előtt! A méhnyakrák megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet a Mályvavirág Alapítvány óriás raklapfestménye.

Debrecen - Nőktől – nőnap előtt! A méhnyakrák megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet a Mályvavirág Alapítvány óriás raklapfestménye.

Tóth Icó három évvel ezelőtt, 30 évesen, két kisgyermekes édesanyaként lett méhnyakrákos. Megműtötték, kapott sugár- és kemoterápiás kezelést. Tapasztalataiból könyv született, a sok pozitív visszajelzés pedig arra sarkallta, hogy a hozzá hasonlóan lelkes sorstársaival és orvosokkal – Bartha Tünde és Major Tamás doktorokkal a debreceni szülészeti klinikáról – civil szervezetet hozzon létre. A Mályvavirág Alapítvány (www.malyvavirag.hu) 2013 májusa óta működik. Figyelemfelkeltő akciókkal, programokkal, felvilágosítással, és rehabilitációval azt a célt szeretnék elérni, hogy Magyarországon egy nőt se veszítsenek el hozzátartozói méhnyakrák miatt.

- A Mályvavirág Alapítvány elkötelezett elnöke vagyok, volt méhnyakrákos nő, anya, feleség. Nagyon fontosnak tartom a betegség megelőzését, és segíteni szeretnék annak is, aki benne van, mert tudom, hogy rengeteget jelent egy háttér, akihez, amihez bármikor fordulhatunk, ha kérdésünk van, ha félünk, ha erőre van szükségünk, az egészséges, örömteli élethez, az életben maradáshoz! Azért álmodtuk meg a Mályvavirág Alapítványt, hogy legyen egy olyan szervezet, amihez, s a benne dolgozókhoz, bizalommal és nyitottan lehessen fordulni, bármilyen a betegséget érintő, egyéni problémával is. Édesanyaként, nőként és szociális segítőként mindent megteszek, hogy segítsek – emeli ki Tóth Icó (Nagy-Tóth Ildikó) a kuratórium elnöke.

- Szerencsésnek mondhatom magam, a betegséget leszámítva, boldog családban élek férjemmel és lányaimmal. Egy olyan szervezetben dolgozhatok, ahol mellettem nyolc elkötelezett önkéntes tevékenykedik, olyan fantasztikus emberek, akikkel öröm és megtiszteltetés együtt dolgozni. Így kötődöm a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikához Bartha Tünde és Major Tamás által.

A 8. Európai Méhnyakrák Megelőzési Héten januárban az alapítvány három napos rendezvénnyel hívta fel a figyelmet a méhnyakrák-megelőzés fontosságára. Ehhez kapcsolódóan a nők egészségének védelme témában hirdettek pályázatot, melynek részeként hat művész festett meg hat óriás raklapot. Ezeket különböző helyszíneken állították ki, azok a hölgyek pedig alá is írhatták, akik az elmúlt évben voltak nőgyógyászati rákszűrésen. Debrecenbe Kozmáné Bődi Ildikó „Angyali védelem” című képe érkezett. A festmény a Mályvavirág Alapítvány ajándékaként a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáját díszíti majd. Az átadást szándékosan időzítették a Nőnap előtti időpontra, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a megelőzés fontosságára.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában