A színt eltalálta, az ízt már kevésbé: új részletek a szerepi mérgezésről

A színt eltalálta, az ízt már kevésbé: új részletek a szerepi mérgezésről
© Fotó: police.hu
Debrecen, Szerep – Debrecenből és Szerepről 21 embert, köztük több gyermekkorút vittek toxikus állapotban kórházba karácsony előtt. Valamennyien szeszesitaltól lettek rosszul. Többen válságos, életveszélyes állapotba kerültek, és szervezetükben metil-alkoholt mutattak ki. A mérgezés két halálos áldozatot követelt. A Zsaru Magazin cikke.

A „szerepi alkoholmérgezés” néven hírhedtté vált ügy nyomozása során újabb részletek derültek ki. Az, hogy a metil-alkoholból mekkora mennyiség elfogyasztása milyen károsodást okoz, a fogyasztó egyéni toleranciaszintjétől is függ, de a színtelen, jellegzetes szagú folyadék komoly sejt- és idegméreg.

Fogyasztója fejfájást, szédülést, testszerte kiterjedt, szorító fájdalmat érez. Émelygés, öklendezés, hányás is tapasztalható, zavarttá válik a tudat”

– mondta Kiss Endre őrnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályvezetője. – Súlyos esetben leáll a vese működése, melyet erős derékfájdalom kísér. Látászavar, vakság, agyi ödéma is bekövetkezhet, az anyag májkárosító hatása pedig könnyen halálhoz vezet. Mivel az etil-alkoholt – azaz a fogyasztásra készített alkoholos italokban megtalálható szeszt – a szervezet ugyanazzal az enzimrendszerrel kezdi el bontani, mint a metil-alkoholt, a káros hatás mérséklődik, ha a mérgezett ember tömény etil-alkohol-tartalmú italt iszik.

Ennek köszönheti az életét az egyik sértett is, aki bár 7 decit fogyasztott a mérgező italokból, könnyebb mérgezéssel megúszta az esetet. Olyannyira nagy mennyiségben ivott etil-alkoholt tartalmazó italt, hogy az jelentősen mérsékelte a méreg hatását. Volt azonban olyan sértett is, akinek a környezete ismerte ezt az elsősegély nyújtására is gyakorta alkalmazott fogást, de mivel a kezelésként adott ital is mérgezett volt, a segítő szándék ellenére súlyosbodott az állapota.

sz3

Fotó: police.hu

– Vizsgálni kezdtük, hogy a sértettek honnan szerezték be az italokat – folytatta az őrnagy. – A nyomozás szálai egy debreceni férfihoz, a hasonló, halált azonban nem okozó bűncselekmény elkövetése miatt korábban már büntetett debreceni N. Sándorhoz (47) vezettek. December 19-én fogtuk el, akkor is éppen az általa készített kotyvalékot próbálta eladni egyik ismerősének. Ez az üzlet már nem köttetett meg. A férfi a kihallgatásokon elmondta, hogy a márkás likőrök és bourbon whiskeyk hamisításához szükséges alkoholt régi ismerősétől szerezte be. Két férfit nevezett meg forrásként, az ő felelősségüket vizsgáljuk. Két-három hetente vásárolt tőlük, és mintegy ötven üveg italt készített egy hét alatt. Az alkoholon túl aromákra, színezékre, cukorra és ivó-, illetve a „whiskey” előállításához ioncserélt vízre volt szüksége. Ezeket boltban szerezte be.

Előfordult, hogy egyik beszállítója felhívta a figyelmét arra, hogy a tőle vásárolt alkoholból készült ital szaga nem olyna, mint amilyennek lennie kellene. A probléma orvoslására aktív szén alkalmazását javallotta, és adott is N. Sándornak belőle egy 200 grammos kiszerelésű csomaggal.”

A Hajdú-Bihar megyei zsaruk házkutatást tartottak azon a nagycserei tanyán is, amelyet a férfi bérelt, hogy „laboratóriumát” berendezhesse. A laboratóriuminak korántsem nevezhető körülmények között 20 liternyi ital nagyjából 50 perc alatt készült el. Ennyi ideig tartott, míg az összetevőket összeöntötte, és a cukor felolvadt az alkoholban. Az így elkészített keveréket fél napig egy műanyag hordóban hagyta, hogy az ízek összeérjenek. Ezután kancsóval és tölcsérrel teletöltötte az adott márka üvegeit, kupakgyűjteményéből kiválasztotta a megfelelőt, végül kupakológép segítségével lezárta a palackot. A végeredmény kinézetre nagyjából megfelelt a valódi márkáénak. Ha az ízt nem is sikerült maradéktalanul eltalálni, a sértettek nem gyanakodtak.

– Azt, hogy a palackozáshoz használt üvegeket honnan szerezte be, még vizsgáljuk, továbbá azt is, hogy a kupakokon talált „Duty Free Shop” címkék honnan származnak.

dfs

Fotó: police.hu

Fontos, hogy akinek ilyen címkével ellátott, zárjegy nélküli, ismert márkájú ital van a birtokában, semmiképp ne fogyassza el!

Jelenleg vizsgáljuk, hogy a gyermekkorú sértettek hogyan jutottak hozzá az italokhoz, és vegyész, toxikológus, valamint igazságügyi orvosszakértő szakvéleményére is várunk még”

– fejezte be az őrnagy.

N. Sándor ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás. December 22-e óta előzetes letartóztatásban van.

– Kutlán Edina / Zsaru Magazin –


200 liter metil-alkoholt tartalmazó alkoholterméket foglaltak le Hajdú-Bihar megyében
Szerep - Szégyelli a falu a történteket, szinte magánügynek tartja az esetet – ez az érzésünk volt szerda délután. A Debreceni Egyetem betegellátó intézményeibe a héten metilalkohol-mérgezés gyanújával beszállított 15 beteg közül hárman már hazatértek. A Kenézybe szállított négy férfi közül ...

Debrecen - Mostanra mindkét nő meghalt, aki pancsolt szeszt fogyasztott Hajdú-Bihar megyében. Két hete kerültek be a debreceni kórházba metil-alkohol-mérgezéssel. Az egyikük egy 18 éves, 3 gyerekes anyuka volt, ő szerda délelőtt halt bele a mérgezésbe. A másik asszony szilveszterkor vesztette él...

Hajdú-Bihar - A hajdú-bihari rendőrök információi szerint feltehetőleg közel 160 üveg mérgezett ital van még ismeretlen személyeknél. A megyei rendőr-főkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt – igazságügyi toxikológus szakértő bevonásával – folytat nyomozást egy 47...

Debrecen - A megalapozott gyanú szerint egy debreceni férfi készítette azt a mérgező szeszes italt, amely miatt többen kórházba kerültek. Ahogy arról korábban hírt adtunk, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt – igazságü...