„A színház lelke, nemtője, védangyala”

Debrecen – Januárban ünnepelte volna 85. születésnapját, ám csaknem öt esztendeje nincs már közöttünk H. Péteri Nikola, a Csokonai Színház Bessenyei György-díjas művészeti főtitkára, művészeti tanácsadója, örökös tagja.

A színház lelke, ahogyan 2003 januárjában, H. Péteri Nikola 80. születésnapja alkalmából Bényei József – a Napló nyugalmazott főszerkesztője, egykori színidirektor – írta róla. „Csaknem negyven éven át volt a Debreceni Csokonai Színház lelke, nemtője, védangyala, diplomatája, tolmácsa. Minden színházi dolog tudója, minden művésznek ismerője, barátja, bizalmasa, minden igazgatónak jobbkeze.

Ez alatt az idő alatt csaknem tíz igazgatót szolgált. Tévedek, nem őket szolgálta, hanem hittel, szeretettel, odaadással a színházat” – olvasható a köszöntő sorokban.

H. Péteri Nikola – aki maga is színésznek tanult, el is végezte az akadémiát – szerette ezt a művészetet, tudta alázattal szolgálni.

Izgult minden jóért, szépért, és vállalta a csatákat, vállalta a konfliktusokat, tudta, hogy adottságaival, jóságával, műveltségével, intelligenciájával képes el is simítani azokat – fogalmaz volt igazgatója.
Szintén ugyanabban az esztendőben Sas György a Premier című szakmai lapban ekképp méltatta:

„Az ország legtündéribb és legutolérhetetlenebb diplomás mindenese mindmáig színházi berkekben Péteri Nikola. (…)

Felsorolhatatlan, hány felejthetetlen debreceni prózai és operai siker részese volt a maga ezer szálon futó és egybefonódó szervező munkájával. (…) Példaképül állítható oda a jelenkor színházcsinálóinak.”