A Szilicium-völgyben jó magyarnak lenni

A Google központja
A Google központja - © Fotó: Magánarchívum
San Jose – A számítógépipar bemutatására kialakulóban van az idegenforgalom Kaliforniában.

Kalifornia igen, de a Szilícium-völgy egyáltalán nem tartozik a turisztikai látnivalók közé Amerikában. Igaz, a Szilícium-völgy, vagy ahogyan az angol nyelv szerint (Silicon Valley) mostanában egyre gyakrabban hallani nálunk is helytelenül, Szilikon-völgy, nem is a turisztikai látnivalók miatt vált fogalommá a világban, hanem a számítástechnika, valamint a mikroelektronikai ipar fellegváraként emlegetik.

A NASA sem hiányozhat a Szilícium-völgyből | Fotó: Magánarchívum A NASA sem hiányozhat a Szilícium-völgyből | Fotó: Magánarchívum ©

A völgy, amely valóban az, Kalifornia középső részén, a San Franciscói-öböltől délre, nyugatról a Csendes-óceántól a Parti-hegylánccal elválasztva, keletről az égbe nyúló havas csúcsokkal a Sierra Nevada- hegységtől határolva fekszik körülbelül kétharmad Hajdú-Bihar megyényi területen. Központja San José. A közeli metropolisszal, San Franciscóval kétszer négy-, olykor öt sávos autópálya köti össze, amelyen reggel a völgy irányába, délután vissza, észak felé hömpölyög a gépkocsi áradat. Ez is mutatja, hogy rengetegen, közel 400 ezren dolgoznak számítógép- és a mikroelektronika fellegvárában. Hol is? Intel, Nasa, Apple, Facebook, Google, Hewlet-Packard, Yahoo, nVIDIA, eBay… – hogy csak a legismertebbeket említsük. Megjegyzem, San Franciscoban és a Szilícium-völgyben is jó magyarnak lenni. Egyes források szerint hétezer, mások viszont tizenkétezer ott dolgozó honfitársunkról beszélnek elismeréssel, merthogy szerintük a magyarok nagyon értik a dolgukat a számítástechnika világában.

HBN